GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ilić: Planira se ulaganje 10 milijardi evra u energetiku

Ilić: Planira se ulaganje 10 milijardi evra u energetiku
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Izmene i dopune Zakona o energetici omogućiće da Srbija ima dovoljne količine energije i kvalitetne energente, kao i otvaranje energetskog sektora za nove investicije, izjavio je pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Ilić.

“Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je četiri zakonska predloga za tri meseca od kad je formirano. Te izmene predstavljaju veliki iskorak u odnosu na sve što je do sada rađeno i omogućiće ne samo bolje funkcionisanje energetskog sektora, već i praćenje novih tehnologija i krupnih promena koje ovaj sektor očekuje u narednim godinama“, rekao je Ilić na javnoj raspravi o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o energetici, koja je danas održana u Inženjerskoj komori Srbije.

Precizirao je da će zakonske izmene omogućiti da se prati tehnički i tehnološki napredak koji je ostvaren za sedam godina od donošenja prethodnog zakona, ali i harmonizaciju domaćih propisa sa regulativom EU.

Dodao je da kao krovni zakon u ovoj oblasti izmenjeni Zakon o energetici biti usklađen sa predloženim zakonima koji uređuju oblast obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost.

“Nove investicije u energetiku, imajući u vidu Zelenu agendu i proces dekarbonizacije, neophodne su u velikim iznosima i u oblasti elektroenergetike i u obnovljive izvore energije i u snabdevanje drugim energentima. Prema aktuelnim planovima, investicije koje su planirane u oblasti energetike iznose više od 10 milijardi evra”, rekao je Ilić.

On je dodao da je jedna od važnih novina u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici to da će institut energetski ugroženog kupca biti proširen i na potrošače toplotne energije.

Tagovi: Zoran Ilić, energetika, srpska energetika
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE