GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krk postaje središte za opskrbu europske industrije vodikom

Krk postaje središte za opskrbu europske industrije vodikom
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2023 / 08:51
Autor: SEEbiz
KRK - Delegacija brazilske države Piaui jučer je posjetila lokaciju nekadašnje petrokemije Dina u Omišlju na Krku gdje bi trebao zaživjeti projekt Green Energy Park Krk.

Riječ je o stvaranju opskrbnog lanca za uvoz zelenog amonijaka i opskrbu europske industrije vodikom. Predstavljajući projekt generalni direktor Green Energy Parka, Bart Biebuyck, kazao je da je ideja da se u Omišlju napravi uvozni terminal zelenog amonijaka koji će dolaziti iz raznih država, među kojima je i Brazil.

– Europa ima jasne ciljeve da se dekarbonizira i da do 2030. godine proizvede više od 20 milijuna tona vodika godišnje. Pola toga može se uvesti putem kemikalija koje prenose vodik. Zeleni amonijak je nositelj energije – iz njega se opet može odvojiti vodik. Stoga na Krku planiramo napraviti uvozni terminal gdje će dolaziti amonijak iz zemalja u kojima je proizvodnja energije jeftinija nego u Europi. Potpisano je pismo namjere za izgradnju proizvodno-izvoznog kompleksa u sjeveroistočnoj brazilskoj državi Piaui. Prva zelena tvornica amonijaka, čiju izgradnju priprema Green Energy Park, bila bi smještena u posebnoj gospodarsko-obrtničkoj zoni i dosegla bi kapacitet od pet milijuna tona godišnje. Od toga se petina namjerava poslati na Krk, kazao je Biebuyck, piše Novi list.

Dolaskom na Krk amonijak bi se konventirao u vodik koji bi se koristio za energiju u industriji, a u planu je razviti proizvodnju koja će opskrbljivati veliki dio Europe.

– Planiramo postati ulazni južni koridor za sjevernu Europu. Riječ je o opskrbi industrijskih središta u sjevernoj Italiji, južnoj Njemačkoj i drugim obližnjim područjima. Finalni potrošač bit će teška industrija koja danas koristi fosilna goriva ili prirodni plin, pojasnio je generalni direktor Green Energy Parka.

Amonijak će na Krk stizati tankerima, a kako je najavio Biebuyck, izgradit će se i spremnici zapremine sto tisuća kubika. Prvi bi trebao biti gotov najranije 2027. godine. Početni godišnji kapacitet čvorišta GEP Krk za uvoz, skladištenje i distribuciju zelenog vodika iznosit će deset milijuna tona, a od te količine može se proizvesti 1,8 milijuna tona vodika. GEP Krk prvu fazu procjenjuje na pola milijuna eura, a cilj je da ukupna investicija dosegne dvije i pol milijarde.

Ideja je napraviti i inkubator vodika na Krku te u projekt uključiti razne institucije, među kojima je i Sveučilište u Rijeci. GEP Krk je trenutno u fazi projektiranja, izrađuje se studija izvodivosti. Dodajući da se radi o dugoročnom projektu koji bi u potpunosti mogao zaživjeti za desetak godina Biebuyck kaže da se trenutno u Europi razvija šest sličnih terminala, a GEP Krk želi biti prvi na ovom području te se upisati na kartu europskog vodika. Prema njegovoj najavi Krk bi trebao postati južno centralni ulaz vodika u Europu. Lokacija se ujedno nadovezuje na vodikove koridore, čije je formiranje predviđeno od strane Europske alijanse za čisti vodik.

Tagovi: vodik, krk, industrija, dina, Green Energy Park Krk.
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE