GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lavina kritika velikih investitora zasula Shell, evo zašto

Lavina kritika velikih investitora zasula Shell, evo zašto
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2024 / 08:26
Autor: SEEbiz
LONDON - Najvećem europskom upravitelju imovinom Amundiju pridružilo se 26 ulagača koji zahtijevaju od Shella da poboljša svoje ekološke ciljeve na svojoj godišnjoj skupštini, u najznačajnijem potezu dioničara na klimatsku politiku s kojom se grupacija za naftu i plin suočava.

Rezolucija, koju je koordinirala aktivistička skupina Follow This, pozvala je Shell da uskladi svoj "srednjoročni" cilj emisije stakleničkih plinova s Pariškim sporazumom o ograničavanju globalnog zatopljenja. Globalne emisije moraju pasti gotovo za polovinu do 2030. kako bi se ti ciljevi ispunili.

Shell je tvrdio da su njegovi ciljevi već usklađeni s Parizom, ali je aktivistička skupina željela da tvrtka bude bolja. To bi uključivalo obračun svih emisija njegovih proizvoda prodanih kupcima, poznato kao opseg 3.

"Tražimo od Shella da postavi vjerodostojan opseg 3 apsolutne ciljne emisije", rekla je Diandra Soobiah, voditeljica odgovornog ulaganja u britanskom mirovinskom fondu Nest.

"Ovo bi pokazalo vodstvo, pokazalo da je Shell ozbiljan u vezi s tranzicijom svog poslovanja i odigralo bi ulogu u stvaranju promjena u stvarnom svijetu."

Aktivistička skupina organizirala je slične pokrete na Shellovim sastancima od 2016., ali je podrška nadolazećoj rezoluciji privukla najveći broj investicijskih menadžera, rekao je osnivač Follow Thisa Mark van Baal.

Investitori zajedno nadziru više od 3,8 milijardi eura i posjeduju oko 5 posto Shella. Među njima su britanski mirovinski fond London CIV, te međunarodni menadžeri Rathbones, Candriam i Edmond de Rothschild, švedski mirovinski fond AP4 i Ethos Foundation, koji predstavljaju švicarske ulagače.

Prošle su godine dva dioničara supodnijela odluku u Shellu i pridobila potporu oko 20 posto ukupnih ulagača koji su glasovali.

“Budući da je 2023. najtoplija godina u povijesti, a COP28 signalizira 'početak kraja ere fosilnih goriva', svjesniji smo nego ikad da će klimatske promjene stvoriti dobitnike i gubitnike,” rekao je Matt Crossman, direktor uprave u Rathbonesu. , pozivajući se na prošlomjesečni dogovor o klimatskom summitu UN-a o odlasku s fosilnih goriva.

Cilj je bio postaviti poticaje za više rukovodstvo "da uskladi poslovne strategije s neto nultim scenarijima koji će pomoći svijetu da napreduje", rekao je.

Tradicionalne investicijske grupe povijesno su izbjegavale podnošenje odluka dioničara, radije se oslanjajući na rasprave iza kulisa. No neki su postali frustrirani nedostatkom djelovanja u vezi s klimatskim rizicima i okrenuli su se više aktivističkim mjerama.

Tagovi: investitori, amundi, follow this, shell, klima
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE