GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manja proizvodnja nafte diže njezinu cijenu iznad 100 dolara po barelu?

Manja proizvodnja nafte diže njezinu cijenu iznad 100 dolara po barelu?
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2023 / 20:18
Autor: SEEbiz / Danas.rs
LONDON - Iako je cijena sirove nafte na svjetskim burzama u padu već punih mjesec dana, prvenstveno zbog recesije i bankarske krize u Sjedinjenim Američkim Državama te prognoze da kineska potražnja za "crnim zlatom" neće značajno porasti, ovaj trend trajat će još najviše tjedan dana, nakon čega treba očekivati skok cijena nafte, koje bi krajem godine, procjenjuje stručna javnost, mogle dosegnuti razinu iznad 100 dolara po barelu.

U ovom trenutku terminske cijene sirove nafte Brent za srpanj pale su na 74,6 dolara po barelu, što je više od četiri dolara ispod vrijednosti u isto vrijeme prošlog tjedna. Američka laka nafta WTI za isporuku u lipnju istovremeno je pala na 70,63 dolara po barelu.

Osim odluke zemalja članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje od svibnja, na rast cijene "crnog zlata" u narednom razdoblju utjecat će i naglo usporavanje proizvodnje nafte u SAD-u. Amerika, kao i novi paket sankcija na uvoz ruske nafte koji pripremaju zapadne zemlje.

Na temelju odluke OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte, Saudijska Arabija odlučila ju je smanjiti za 500.000 barela dnevno, Irak za 211.000 barela manje, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Alžir i Oman zajedno proizvode više od 300.000 barela manje od početka mjeseca .

Rusija, članica OPEC+, također je odlučila do kraja godine proizvoditi pola milijuna barela nafte dnevno manje. Inače, članice OPEC+ daju oko 40 posto ukupne svjetske proizvodnje sirove nafte.

Članice OPEC-a svoju su odluku o smanjenju proizvodnje nafte objasnile kao mjeru predostrožnosti u slučaju naglog pada potražnje na svjetskom tržištu.

Na rast cijena nafte dodatno će utjecati činjenica da je proizvodnja nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je naglo porasla u prva dva mjeseca 2023. godine, kao zakašnjeli odgovor na visoke cijene i pojačano bušenje koje je obilježilo veći dio prošle godine nakon izbijanje ukrajinske ratne krize, naglo se smanjuje. Razlog tome je što nedavni pad cijena nafte ograničava eksploataciju i otvaranje novih bušotina.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE