GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo rudarstva i energetike: EPS postaje Akcionarsko društvo zatvorenog tipa

Ministarstvo rudarstva i energetike: EPS postaje Akcionarsko društvo zatvorenog tipa
EPS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2023 / 07:24
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Nadzorni odbor „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) usvojio je danas novi Statut čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz Javnog preduzeća u Akcionarsko društvo zatvorenog tipa u stoprocentnom vlasništvu države Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Usvajanje Statuta predstavlja sprovođenje Odluke Vlade Srbije i prvi je korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS „regionalnim energetskim gigantom“, navodi se u saopštenju.

Pre usvajanja Statuta, kako je saopšteno, Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Srbije izvršili su konsultacije sa sindikatima.

Posle razmatranja sugestija u Statutu je definisano da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika.

U Statutu piše da Društvo, pored pretežne i ostalih delatnosti, obavlja trgovinu električnom energijom.

„Društvo (EPS) nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Srbije iz 2016. i zakonom kojim se uređuje energetika“, navodi se u saopštenju.

Ministartsvo je saopštilo da „promena pravne forme (EPS-a) donosi uređenje odnosa države i upravljanja, te da Statut predviđa da Osnivač, Vlada Srbije, imenuje Skupštinu Društva“.

„S obzirom na to da je Osnivač jedini akcionar, Skupština je jednočlana i ona imenuje Nadzorni odbor na koji prenosi najveći deo nadležnosti“, objašnjava se u saopštenju.

Nadzorni odbor ima sedam članova od kojih je jedan predsednik, a jedan predstavnik zaposlenih, i, kako je saopšteno, određuje strategiju i poslovne ciljeve društva i odgovoran je za njihovo ostvarivanje.

Nadzorni odbor imenuje sedam članova Izvršnog odbora, odnosno izvršne direktore od kojih je jedan generalni direktor, navelo je Ministarstvo.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je kazala da je EPS „žila kucavica “ domaćeg energetskog sistema i cele privrede, te da je nacionalni interes da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja.

„Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom“, kazala je ona.

Po rečima ministarke, profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije.

Ukazala je u saopštenju da je transformacija EPS-a i prvi korak reforme domaćih energetskih preduzeća.

„Cilj Vlade Srbije je jačanje energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države“, kazala je ona.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, akcionarsko društvo, Dubravka Đedović
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE