GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moguće nestašice goriva u Srbiji

Moguće nestašice goriva u Srbiji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2022 / 17:45
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - Nestašica goriva na pumpama u Srbiji je moguća ako se od 11. marta ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili nova marža jer su dosadašnju "pojeli" troškovi nabavke pa je izjednačena nabavna i prodajna cena goriva, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je rekao da privatni vlasnici pumpi naftne derivate nabavljaju uglavnom od Naftne industrije Srbije (NIS) i od kompanije MOL, i da je od juče NIS ograničio isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva.

„U NIS-u je najavljena nova cena sa sledećom isporukom i to će značiti da će se nabavna i prodajna cena izjednačiti i da vlasnici pumpi neće imati nikakvu zaradu pa je pitanje i da li će nabavljati gorivo“, rekao je Atanacković za N1.

Dodao je da bi rešenje možda bilo da se dozvoli ograničena marža.

Uredba o ograničenju cena goriva koju je 10. februara donela Vlada Srbije ističe 10 marta.

Tom uredbom propisano je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 iznosi 179 dinara (1,5 evra), odnosno 171 dinar (oko 1,4 evra) po litru.

Vlada Srbije je donela Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva.

Tagovi: nestašice goriva u Srbiji, Nebojša Atanacković, Unije poslodavaca Srbije, cijene goriva, Naftna industrija Srbije, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE