GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL iznad očekivanja, ali sa znatno manjim prihodom i dobiti u 2023.

MOL iznad očekivanja, ali sa znatno manjim prihodom i dobiti u 2023.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2024 / 13:32
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa objavila je danas svoje financijske rezultate za 2023. godinu te za četvrto tromjesečje 2023. 

Zbog geopolitičkih napetosti, kaotične industrije i makro okruženja te nepredvidljivih poreznih politika i državnih mjera, MOL-ova dobit prije oporezivanja pala je za 36 % u usporedbi s 2022. godinom, na 1,936 milijardi dolara. Kompanija je ostvarila čistu CCS EBITDA za cijelu godinu u iznosu od 3,1 milijarde dolara, premašivši ažurirana očekivanja. Na temelju opreznih i promišljenih kapitalnih ulaganja te snažnog generiranja operativnog novčanog toka, pojednostavljeni slobodni novčani tok iznosio je 1,678 milijardi dolara.

Čista CCS EBITDA Grupe u četvrtom tromjesečju 2023. iznosila je 992 milijuna dolara, što predstavlja smanjenje od osam posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. MOL očekuje da će u 2024. ostvariti dobit prije oporezivanja u iznosu od oko 1,6 milijarde dolara te EBITDA-u u iznosu od oko tri milijarde dolara.

U razdoblju od listopda do prosinca ukupni operativni prihod grupe pao je za 12 posto, na 2,35 bilijuna forinti (šest milijardi eura).

Neto dobit poskočila je pak za 49 posto, na 107 milijardi forinti.

Mađarska vlada uvela je 2022. porez na ekstraprofit, a od lanjskog travnja i porez na prihod, koji je MOL u cijelosti platio u drugom tromjesečju, u iznosu 315 milijuna dolara.

U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA, prilagođena za promjenu vrijednosti zaliha, porasla je na kraju 2023. za 19 posto, na 456 milijuna dolara, zahvaljujući "snažnim" rafinerijskim maržama i skoku regionalne potražnje za motornim gorivima, posebno u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:

„Zbog izvanrednih, teških vanjskih okolnosti, naša dobit prije oporezivanja smanjila se u 2023. godini. To nije iznenađenje nakon godine kojom su dominirale geopolitičke, makroekonomske i industrijske napetosti i u kojoj su se nastavili značajni dodatni pritisci regulatornog i poreznog okruženja. Unatoč tim izazovima, poslovali smo bolje od očekivanja zahvaljujući našoj izvanrednoj operativnoj i troškovnoj učinkovitosti te opreznim investicijskim politikama, čime smo uspjeli kompenzirati utjecaje vanjskog okruženja. Izazovi s kojima smo se suočili u 2023. učinili su nas još odlučnijima u ostvarenju uspjeha, jačajući našu ambiciju za nove iskorake; dodavanje gospodarenja otpadom u naš portfelj ojačalo je naš integrirani poslovni model i pruža savršenu osnovu i zamah našem rastu i razvoju. Nastavljamo našu pametnu tranziciju, pridonoseći istovremeno održivosti i konkurentnosti. Uz naše perspektivne niskougljične i zelene investicijske projekte, aktivno razvijamo industrijsku kulturu naše regije i jačamo energetski suverenitet srednje i istočne Europe.”

Tagovi: MOL, nafta, Hernadi
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE