GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Možemo sagraditi LNG tanker, imamo gotov čak i projekt

Možemo sagraditi LNG tanker, imamo gotov čak i projekt
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2022 / 11:12
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Plan o postupnom istiskivanju ruskog plina s europskog tržišta i povećanom uvozu ukapljenog plina iz SAD-a, koji su krajem prošlog tjedna u Bruxellesu usuglasili američki predsjednik Joe Biden i čelnici Europske unije, potaknuo je interes i za gradnjom LNG tankera, piše u utorak Jutarnji list.

Trenutno je u svjetskoj knjizi narudžbi 201 LNG tanker i tu vrstu brodova grade uglavnom brodogradilišta na Dalekom istoku, u Južnoj Koreji i Japanu. U 2019. godini sagrađen je 61 LNG tanker, u pandemijskoj 2020. sagrađena su 54, lani 85 LNG tankera, a od početka ove godine, prema službenim podacima, 24 takva plovila.

Riječ je o sofisticiranim brodovima koji na stijenkama tankova imaju posebnu membranu. Dosad su europska brodogradilišta takvu vrstu brodova rijetko gradila ili se u to nisu niti upuštala.

Prema riječima stručnjaka iz brodograđevinskih krugova, francuska brodogradilišta gradila su nekoliko LNG brodova, a i Norveška ima tehnologiju za njihovu gradnju i opremanje.

Brodotrogir je nekada bio pozicioniran u niši gradnje tankera, ali ne LNG tankera, nego kemijskih.

"Sam brod hrvatska brodogradilišta mogu bez problema napraviti, ali tehnologija je korejska jer je Južna Koreja u tom segmentu svjetski lider. Znači, može se brod napraviti u našim brodogradilištima, ali opremu treba kupiti u Koreji. Nije problem napraviti brod i pogon, ali tehnologija ukapljivanja i uplinjavanja te držanja u ukapljenom stanju mora biti korejska. Taj plin se mora hladiti i za to je potrebna posebna tehnologija.

Korejci su razvili tehnologiju prema kojoj se kugle ugrađuju u korito, a tank se pritom gradi u strukturi broda. Za to su razvijene i posebne metode zavarivanja", pojašnjava Mateo Tramontana, član uprave.

Tramontana naglašava da hrvatska brodogradilišta mogu napraviti brod, ali se mora kupiti kompletan sustav opreme koji je vezan uz LNG i ugraditi ga u taj brod. "Slično kao kad napravimo brod, a onda kupimo japanski radar koji u njega ugradimo", navodi Tramontana.

Siniša Ostojić, direktor prodaje 3. maja iz Rijeke, također kaže da je zbog posebne tehnologije koja se u njih ugrađuje gradnja tih brodova vezana uz Daleki istok.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak otkriva da je Brodosplit izradio projekt i nacrt takvog broda, koji je ponudio tvrtki LNG Hrvatska, piše novinar Jutarnjeg lista Jozo Vrdoljak.

Tagovi: LNG tanker, LNG Hrvatska, Brodotrogir, Mateo Tramontana
PROČITAJ I OVO
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
POREZI
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
BERLIN - Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE