GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Murphy o Južnoj interkonekciji: Čović radi za ruske interese

Murphy o Južnoj interkonekciji: Čović radi za ruske interese
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 12:49
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Američki veleposlanik u Sarajevu Michael Murphy izjavio je kako SAD snažno podržava približavanje BiH Europskoj uniji i smatra kako je neka vrsta međunarodne prisutnosti u njoj i dalje nužna, a istodobno je snažno kritizirao Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojega je čak optužio da radi u interesu Rusije

Gostujući u podcastu sarajevskog "Oslobođenja" Murphy je kazao kako je BiH zabilježila značajan napredak na putu ka Europskoj uniji otkako je formirana sadašnja vlast nakon izbora 2022. pa stoga postoje veoma snažni geopolitički argumenti za Uniju da otvori pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Murphy je to izjavio prije nego što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak osobno potvrdila kako će Europskom vijeću preporučiti donošenje odluke o otvaranju pregovora s BiH.

Američki je veleposlanik podsjetio kako SAD o tome ne može odlučivati, ali snažno podržava otvaranje pristupnih pregovora.

Kritizirao je političare poput čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, koji tvrde kako je donošenje odluke o otvaranju pregovora bez konkretnog datuma beznačajno jer se cijeli proces može ponovo rastegnuti.

"Nije tako. Veoma je važno, ukoliko se otvore pregovori, poslati jasan signal građanima ove zemlje da je put k budućnosti u Bruxellesu, a ne u Moskvi", izjavio je Murphy.

Lažnim je nazvao i Dodikove tvrdnje kako je europski put BiH nespojiv s postojanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice koji ima ovlasti nametati zakone i smjenjivati izabrane dužnosnike.

Visoki predstavnik treba ostati u BiH sve dok se ne ispune ciljevi koji su jasno postavljeni još 2008., stajalište je SAD-a. Tada je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH definirao program od pet ciljeva i dva uvjeta kao preduvjete za zatvaranje OHR-a. Jedan od njih je procjena da se u zemlji u cijelosti poštuje Daytonski sporazum.

Murphy kaže kako je visoki predstavnik Christian Schmidt taj koji trenutačno osigurava napredak BiH na europskom putu. "Bez visokog predstavnika, i to je nedvojbeno, možda ne bi bilo ni izbora u listopadu 2022. Zamislite gdje bismo bili sad da nije bilo tih izbora", kazao je Murphy.

Američki je veleposlanik potvrdio kako izgradnja Južne interkonekcije odnosno povezivanje plinske mreže BiH s Hrvatskom ostaje strateškim interesom Zapada kako bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu. Ponovo je kritizirao čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, za koga je kazao kako je zapreka tom projektu.

"Dragan Čović stoji na putu svemu tome, jer on smatra da bi on trebao imati osobnu tvrtku koja bi kontrolirala Južnu interkonekciju, tvrtku koja uopće ne postoji", kazao je Murphy ponavljajući stajalište SAD kako projekt treba voditi postojeća tvrtka "BH-Gas" koju treba preustrojiti, a ne neka potpuno nova, čije bi sjedište bilo u Hercegovini, kako to predlaže Čović.

Predbacio je Čoviću da kao političar koji tvrdi da je jedini legitimni predstavnik Hrvata u BiH "interes naroda stavlja na zadnje mjesto" pretpostavljajući mu svoj financijski i stranački interes što, kako tvrdi američki veleposlanik, istodobno pomaže jačanju ruskog utjecaja.

"Nastavit ćemo se boriti, navoditi argumente i braniti, inzistirati na energetskoj sigurnosti BiH u ime građana Federacije BiH i ekonomske koristi i Bošnjaka i Srba i Hrvata. A gospodin Čović je taj koji treba odlučiti treba li raditi u ime ljudi za koje tvrdi da ih predstavlja ili će raditi u korist Rusije. To je izbor s kojim se suočava", bio je izravan Murphy u kritici čelnika HDZ BiH.

Tagovi: murphy, čović, južna interkonekcija, hdz, dodik, bh gas
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE