GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nada Drobne Popović odstupila sa čelnog mjesta u Petrolu

Nada Drobne Popović odstupila sa čelnog mjesta u Petrolu
ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2023 / 07:40
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Petrola na današnjoj je sjednici jednoglasno donio odluku o prijevremenom prestanku mandata predsjednici Uprave Nadi Drobni Popović. Na njezino mjesto imenovao je dosadašnjeg člana uprave Sašu Bergera koji će na novu dužnost stupiti 23. studenog.

Drobne Popović, koja je tu dužnost preuzela u listopadu 2019., sporazumno je raskinula mandat. On će u tvrtki ostati do kraja ove godine s namjerom primopredaje poslova, priopćili su iz Petrola. Kako je rekla Drobne Popović u izjavi za medije, smatra ispravnim da ona i Berger, za kojeg također smatra da je "najpogodniji za preuzimanje ove funkcije", izvrše primopredaju kako bi Petrol mogao nesmetano obavljati sve aktivnosti.

Nadzorni odbor društva jednoglasno je imenovao Bergera novim predsjednikom Uprave na razdoblje od pet godina, dosad zaduženim za prodaju poslovnim korisnicima i javnom sektoru, električnu energiju i prirodni plin te informatiku. U Upravi ostaju članovi Matija Bitenc, Marko Ninčević i Jože Smolič te radnički direktor Zoran Gračner.

Drobne Popović rekla je da je "ponosna što svom nasljedniku predaje tvrtku i grupu Petrol u izvrsnom financijskom stanju". Spomenula je teške i nepredvidive izazove s kojima se Petrol susreo tijekom njezina predsjedničkog mandata, najprije zbog epidemije, a zatim i zbog energetske krize.

"Stabilizirali smo poslovanje", rekla je, rezimirajući da je tvrtka i grupacija tijekom njezina upravljanja doživjela organizacijsku transformaciju, slijedila strategiju energetske tranzicije i učvrstila poziciju jedne od najjačih energetskih grupacija na tržištu jugoistočne Europe. . "Ovogodišnji plan je ostvariv, vjerojatno će ga Petrol premašiti", rekla je.

Do promjene na čelu tvrtke došlo je jer on i nadzornici više ne dijele isto mišljenje o upravljanju tvrtkom. Ovako velika tvrtka, međutim, to mora imati po njezinu mišljenju i u takvoj je situaciji ispravno da se povuče, rekla je. Otpremnina koju će dobiti u skladu je s potpisanim ugovorom, no nije željela otkriti njezin iznos.

Predsjednik nadzornog odbora Janez Žlak zahvalio je Nadi Drobne Popović na izvrsnom vođenju tvrtke i grupe Petrol u iznimno zahtjevnom i nepredvidivom razdoblju. Kada je Berger imenovan novim predsjednikom uprave, Žlak je izrazio uvjerenje u njegove stručne i menadžerske sposobnosti. Tvrdio je da je izabran u skladu s pravilima tvrtke.

O odlasku Drobne Popović u javnosti se spekulira već dulje vrijeme, no ona je do sada uspjela ostati na svojoj poziciji. No, Jože Bajuk napustio je upravu ovog srpnja, a nadzornici su na prijedlog Drobne Popović u upravu imenovali Marka Ninčevića i Bergera. Na pitanje žali li zbog toga, danas nije željela odgovoriti.

Drobne Popović preuzeo je upravljanje Petrolom u listopadu 2019., nakon što je prethodna uprava na čelu s Tomažem Berločnikom podnijela ostavku. Upravljanje Petrolom najprije je privremeno preuzela kao tadašnja predsjednica nadzornog odbora, au siječnju 2020. godine dobila je puni petogodišnji mandat.

Njezin mandat obilježile su posljedice epidemije covida-19 i energetske krize. Vlada je zbog epidemije ponovno uvela regulaciju cijena goriva, što je ozbiljno srezalo dobit tvrtke. Nakon neuspješnih pregovora, Petrol je odlučio pokrenuti tužbu protiv države čiji ishod još nije poznat. Na poslovanje su utjecale i državne mjere za ublažavanje energetske krize.

Na razini grupe, unatoč rekordnim prihodima, Petrol je 2022. završio s gubitkom. U siječnju ove godine kompanija je to izračunala u iznosu od 12,1 milijuna eura, ali je u ožujku revidirala na 2,7 milijuna eura. Unatoč prošlogodišnjem gubitku, Petrol je ove godine isplatio dividendu, namijenivši im gotovo cijelu bilančnu dobit, točnije 61,67 milijuna eura.

Država u Petrolu ima ukupno nešto manje od trećine vlasništva (izravno, preko SDH i Kada), a jedan od ključnih vlasnika tvrtke je Dari Južna preko Vizije holdinga i Perspektive FT. Nije željela odgovoriti na pitanje da li su ona i Južna u sporu.

Tagovi: Nada Drobne Popović, Petrol, Sašo Berger
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE