GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nafta pojeftinila, Fed odgađa snižavanje kamata

Nafta pojeftinila, Fed odgađa snižavanje kamata
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 16:59
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su prema 86 dolara zbog očekivanja da bi američka središnja banka mogla odgoditi sniženje kamatnih stopa, što bi zakočilo gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila niža za 1,20 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 86,16 dolara.

Na američkom je tržištu barel s rokom isporuke u svibnju bio jeftiniji za 1,28 dolara, kliznuvši na 81,45 dolara. U terminskim ugovorima s rokom isporuke u travnju koji istječu tokom dana cijena mu je bila niža za 1,49 dolara, kliznuvši na 81,98 dolara.

Trgovci su se u srijedu fokusirali na završetak sjednice američke banke i smjernice o kamatnim stopama.

Na tržištu su uvjereni da Fed danas neće sniziti troškove zaduživanja, ali njegove nove ekonomske projekcije mogle bi signalizirati da će ih tokom godine sniziti blaže no što se očekivalo i da će odgoditi prvi potez.

Indeks američkog dolara porastao je uoči objave odluke, što koči potražnju za naftom kupaca s drugm valutama.

Tržišta očekuju i izvješće uprave ministarstva energetike (EIA) o zalihama u SAD-u. Udruga proizvođača API izvijestila je jučer da su zalihe sirove nafte i benzina u prošlom tjednu pale, dok su zalihe derivata porasle, navode izvori.

"Ako iz Feda odnosno iz EIA-e danas ne stigne neko neugodno iznenađenje, procjenjuje se da cijene nafte neće još dugo padati", napominje Tamas Varga iz PVM-a.

"Temeljni faktori nisu se promijenili i još uvijek podržavaju cijene, s obzirom na probleme u rafinerijama i izvozu iz Rusije", dodao je Varga.

Trgovci još pokušavaju procijeniti utjecaj ukrajinskih napada na ruske rafinerije koji su podigli cijene krajem prošlog i početkom ovog tjedna.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE