GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško bit će puštena u rad do kraja tjedna

NE Krško bit će puštena u rad do kraja tjedna
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 13:38
Autor: SEEbiz / STA
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško (Nek), koja je bila zatvorena od 5. listopada zbog sanacije zbog curenja cijevi u primarnom sustavu elektrane, ponovno će početi proizvoditi struju krajem ovog tjedna, planiraju u Neku. Remont je završen, reaktorska posuda i primarni sustav nuklearne elektrane ponovno su spremni za rad.

Prošlog je tjedna 121 gorivi element iz bazena istrošenog goriva vraćen u reaktorsku posudu u kojoj se odvija nuklearna reakcija u nuklearnoj elektrani Krška.

Također je zatvoren i nadopunjen vodom primarni rashladni krug, pokrenute su dvije primarne crpke, počelo je zagrijavanje primarnog sustava te će se pokrenuti reaktor, napisali su na stranici Neka.

Ponovno pokretanje ovisi o pozitivnom mišljenju koje će nakon neovisnog nadzora dati ovlaštene organizacije ovlaštene od Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost.

Operater nuklearke planira da će "elektrana prve kilovatsate električne energije proizvesti krajem tjedna".

Prema uvjeravanjima Neka, spomenuta uprava već je potvrdila da su djelatnici nuklearke poduzeli sve potrebne i očekivane mjere te da je objekt time ispunio preduvjete za siguran rad.

Nakon što je otkriveno curenje na cjevovodu jedne od linija priključnog sustava primarnog sustava, zbog čega je početkom listopada preventivno zaustavljena elektrana, Neko je odlučio kompletno zamijeniti dio cjevovoda - od priključka do reaktorske posude. do prvog ventila. Istodobno je u istom opsegu zamijenjen i cjevovod na drugoj liniji sustava koji okružuje središnji dio reaktora radi sigurnog dugoročnog i što bržeg ponovnog pokretanja.

U Neku kažu da su već počeli sklapati ugovore za istraživanja koja će dati izravni uzrok kvara na cjevovodu, termohidrauličke i mehaničke analize kako bi se utvrdio mehanizam koji je uzrokovao kvar, ali i analizirati uzrok problema. Cilj je sve istrage završiti u roku od godinu dana.

Tagovi: NE Krško, energija, struja, nuklearka
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE