GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško od ponedjeljka u remontu

NE Krško od ponedjeljka u remontu
REMONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 19:38
Autor: SEEbiz
KRŠKO - U ponedjeljak, na kraju 33. gorivnog ciklusa, u Nuklearnoj elektrani Krško (Nek) počinje prvi redoviti remont otkako joj je lani produljen radni vijek. Remont, u kojem će se, među ostalim, provjeravati utjecaj starenja na komponente, a zajedno s troškovima goriva koštati oko 100 milijuna eura, trebao bi trajati do 1. svibnja.

Snaga elektrane počet će se smanjivati u noći na 1. travnja, a resinkronizacija s mrežom predviđena je za 1. svibnja ujutro, rekao je danas na konferenciji za novinare u Krškom predsjednik Uprave NEK-a Gorazd Pfeifer.

Fokus će biti na promjenama goriva za sljedeći ciklus od 18 mjeseci. U ovom remontu bit će zamijenjena 53 gorivna elementa, što je tri manje nego inače. Zbog prošlogodišnjeg gašenja, do kojeg je došlo zbog curenja cjevovoda uz nuklearni brod, potrošili su manje goriva, objasnio je Pfeifer.

Budući da je riječ o prvom redovnom remontu u produljenom vijeku trajanja – u siječnju prošle godine izdana je zaštita okolišna suglasnost za produljenje rada sa 40 na 60 godina, do 2043. godine – osim izmjene goriva i standardne kontrole, održavanja i ažuriranja opreme, veliki naglasak će se također staviti na provjeru utjecaja starenja na komponente, sustave i strukture.

„Elektrana je takvog tipa da se većina ugrađene opreme može održavati ili remontovati odn provjeravamo dok je elektrana zaustavljena i ohlađena“, rekao je Pfeifer.

Izvodit će se veliki radovi na održavanju, uključujući i kapitalni remont glavnog elektrogeneratora, a također će se izvršiti tehnološka poboljšanja koja su također važna za nuklearnu sigurnost i raspoloživost te dugotrajni rad.

Sve radove na remontu vodit će i nadzirati djelatnici NEK-a, a sudjelovat će više od 1000 ljudi iz vanjskih tvrtki i institucija. Kao i obično, remont će nadzirati Uprava za nuklearnu sigurnost.

Prošlogodišnji interventni remont, koji je zbog curenja cijevi u primarnom dijelu postrojenja obavljen u listopadu, nije zamijenio redovni remont potreban nakon završetka 18-mjesečnog ciklusa. Izvanredni remont obavljen je u rekordna 43 dana, uz visoku sigurnosnu kulturu te profesionalnost i predanost zaposlenika Neka te vanjskih partnera i institucija, podsjetio je Pfeifer.

U 33. gorivnom ciklusu Nek je proizveo 7,7 teravat sati električne energije. Zbog prošlogodišnjeg izvanrednog remonta proizvodnja je bila osam posto manja od očekivane.

Cjelokupni redovni remont koštat će oko 100 milijuna eura, i to 40 milijuna za gorivo, 20 milijuna za radove na održavanju i 40 milijuna za tehnološka poboljšanja, rekao je Pfeifer.

Nek je tvrtka posebne namjene i djeluje kao neprofitna organizacija, s vlasnicima dogovara izlaznu cijenu električne energije, rekao je Pfeifer. Prema riječima hrvatskog člana uprave Neka Saše Medakovića, ta je cijena za ovu godinu postavljena na 43 eura po megavat satu, što će, uvjerava, pokriti nabavu goriva, remont, tehnološku nadogradnju i sve njihove troškove.

I dok je u Sloveniji počela gradnja odlagališta za nisko i srednje radioaktivni otpad, za hrvatsku polovicu tog otpada u Hrvatskoj, kako je rekao Medaković, u tijeku je proces smještanja u prostor i javna rasprava o odlagalištu u Čerkezovicu. u tijeku. Prema njegovim riječima, plan je da odlagalište bude gotovo 2028. godine.

Povodom mogućeg sudjelovanja Hrvatske u izgradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (Jek 2), čelnici Neka kazali su da Nek kao tvrtka nema mandat za aktivnosti oko Jeka 2 - ako ga dobije, imat će organizirati u skladu s tim, rekao je Medaković - no moguća suradnja stvar je dogovora vlada dviju država.

Tagovi: NE Krško, remont, pfeifer
PROČITAJ I OVO
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,7 miliona eura
U PLUSU
Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,7 miliona eura
PODGORICA – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prošloj godini ostvario rekordan profit od 35,7 miliona EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Aleksandar Mijušković, i dodao da je poslovni put od 2021. obilježen istorijskim rezultatima.
Za četiri godine prvi pogon za preradu komunalnog otpada u održivo zrakoplovno gorivo
INOVACIJE
Za četiri godine prvi pogon za preradu komunalnog otpada u održivo zrakoplovno gorivo
LONDON - Proizvođač biogoriva Firefly otkrio je planove za prvo komercijalno postrojenje na svijetu za preradu komunalnog otpada u održivo zrakoplovno gorivo (SAF).
Uzlet cijena nafte zbog sve vjerojatnijeg iranskog napada na Izrael
NAFTNO TRŽIŠTE
Uzlet cijena nafte zbog sve vjerojatnijeg iranskog napada na Izrael
LONDON - Američka sirova nafta probila se u petak iznad 87 dolara po barelu jer su cijene ojačale zbog izvješća da se Izrael priprema za izravan napad Irana ovog vikenda, što bi bila najveća eskalacija bliskoistočnih napetosti od početka rata Izraela i Hamasa prošlog listopada .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE