GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nizozemski mirovinski fond prodao udjele u sektoru fosilnih goriva

Nizozemski mirovinski fond prodao udjele u sektoru fosilnih goriva
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 14:57
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - Nizozemski mirovinski fond PME u petak je priopćio da je proteklih mjeseci prodao sve vlasničke udjele u sektoru fosilnih goriva, najavivši pojačana ulaganja u distribuciju i skladišnje energije kako bi se omogućila zelena tranzicija.

PME upravlja imovinom ukupne vrijednosti oko 61 milijardu eura, stečenom ulaganjem mirovinske štednje oko 166 tisuća radnika u metalurškom i sektoru industrijske tehnologije, uključujući radnike proizvođača opreme za tvornice poluvodiča ASML-a.

Danas su objavili da su prodali udjele u sektoru fosilnih goriva, ne navodeći njihovu vrijednost. Napomenuli su tek da su godinama smanjivali izloženost proizvođačima fosilnih goriva i da je najnovija prodaja relativno skroman korak.

Nizozemske novine Het Financieele Dagblad procijenile su da je prodana imovina vrijednosti oko 1,2 milijarde eura.

"U trenutku u kojem ovo govorim imamo priliku uvjeriti se vlastitim očima u posljedice klimatskih promjena", rekao je predsjednik izvršnog odbora fonda Eric Uijen.

"Namjeravamo više ulagati u sektore koji će omogućiti energetsku tranziciju, poput upravljanja distribucijskim mrežama i skladištenja energije", dodao je Uijen.

Najveći nizozemski mirovinski fond ABP, koji upravlja imovinom vrijednosti 509 milijardi eura, priopćio je u lipnju da izravna prodaja udjela u sektoru fosilnih goriva neće riješiti klimatske probleme.

Nakon protesta članica i članova predsjednica fonda Corien Wortmann-Kool obećala je da će biti "ambiciozniji" u politici ulaganja u zaštitu okoliša, ali nije obećala ništa konkretno, napominje Reuters.

Tagovi: Nizozemski mirovinski fond, fond PME, fosilna goriva
PROČITAJ I OVO
Le Maire traži od TotalEnergiesa veće popuste u borbi protiv inflacije
ZAHTJEVI
Le Maire traži od TotalEnergiesa veće popuste u borbi protiv inflacije
PARIZ - Francuski ministar financija Bruno Le Maire pozvao je u ponedjeljak TotalEnergies da potrošačima ponudi veće popuste na gorivo kako bi pomogao obuzdati inflaciju i zaštititi kupovnu moć kućanstava.
Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina
DOKUMENTI
Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u ponedjeljak u Luksemburgu na sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku gdje je usvojena Uredba o skladištenju plina, kojom se želi osigurati punjenje skladišta prije zime i raspodjela između država članica u duhu solidarnosti.
Austrija preuzima Gazpromovo skladište plina
PLIN
Austrija preuzima Gazpromovo skladište plina
BEČ - Budući da Gazprom ne napuni jedno od najvećih skladišta plina u Austriji, stupanjem na snagu novog zakona o energetskoj sigurnosti, austrijske vlasti će od 1. srpnja preuzeti skladište u Haidachu.
Bugarska i Grčka planiraju izgradnju cjevovoda za vodik
PLANOVI
Bugarska i Grčka planiraju izgradnju cjevovoda za vodik
ZAGREB - Bugarska i Grčka planiraju se povezati vodikovim cjevovodom kako bi unaprijedile energetsku sigurnost, a u planu je i cjevovod za ukapljeni prirodni plin koji će povezati Bugarsku, Srbiju i Sjevernu Makedoniju s Grčkom.
EU očekuje još manje ruskoga plina, priprema plan za smanjenje potražnje
PLIN
EU očekuje još manje ruskoga plina, priprema plan za smanjenje potražnje
BRUXELLES - "Ozbiljni prekid" u opskrbi Europske unije ruskim plinom izgledan je, kazala je povjerenica za energetiku EU u ponedjeljak te pozvala zemlje da obnove svoje krizne planove za slučajeve problema u opskrbi i koriste druga goriva kad je to moguće kako bi sačuvali plin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE