GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka će ukinuti subvencionirane cijene energije

Njemačka će ukinuti subvencionirane cijene energije
ENERGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2023 / 21:32
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemački fond za ekonomsku stabilizaciju (WSF), koji je pomagao potrošačima s višim troškovima energije, bit će zatvoren do kraja prosinca, rekao je ministar financija Christian Lindner za Deutschlandfunk.

"To znači da iduće godine iz njega više neće biti plaćanja. Istječu kočnice cijena struje i plina. One će također morati biti ukinute 31. prosinca", dodao je Lindner.

Vlada se otima za sredstva jer ju je prošlotjedna odluka Ustavnog suda kojom su poništeni proračunski planovi koalicije zatečena nespremnom. Sudska odluka ostavila je rupu u saveznom proračunu od 60 milijardi eura (66 milijardi dolara).

Sud je presudio da stroga pravila o dugu u Njemačkoj ne dopuštaju vladi da novac koji je izvorno posudio tijekom pandemije koronavirusa, kada su ograničenja duga suspendirana u hitnim slučajevima, prenamijeni za klimatske promjene.

Do kraja listopada iz fonda je osigurano 31,2 milijarde eura, uključujući 11,1 milijardu eura za kočnicu cijena plina i 11,6 milijardi eura za kočnicu cijena električne energije, plus 4,8 milijardi eura za hitnu pomoć za prirodni plin i 3,7 milijardi eura za subvencije za mrežne naknade.

Upitan na radiju hoće li država uskočiti u pokrivanje visokih cijena plina u idućoj godini, Lindner je rekao: "To nije za očekivati. Na takva se pitanja mora odgovoriti kada se pojave u stvarnosti."

"Ne treba pretpostaviti da ćemo početkom iduće godine imati izvanrednu situaciju s električnom energijom, plinom i ekonomskom održivošću. Stoga se može pretpostaviti da nema opravdanja za izvanredno stanje. Da je drugačije, odluke bi bile da se tada napravi", rekao je.

Savez njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv) kritizirao je odluku rekavši da "trenutni kaos oko saveznog proračuna" ne bi trebao ići na štetu potrošača.

"Privatna kućanstva će se stoga suočiti sa znatno višim cijenama", rekla je predsjednica Ramona Pop vzbv.

Vlada je uvela kočnice cijena u ožujku 2023. i primijenila ih retroaktivno na siječanj i veljaču.

Cilj je bio spriječiti da potrošači budu preopterećeni skokom cijena energije kao rezultat ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu i očekivanog porasta cijena energije.

Tagovi: ENERGIJA, SUBVENCIJE, LINDNER, NJEMAČKA
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE