GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrija skeptična prema vladinom planu postupnog ukidanja ugljena do 2030

Njemačka industrija skeptična prema vladinom planu postupnog ukidanja ugljena do 2030
SKEPSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2023 / 07:20
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Savez njemačkih industrijalaca (BDI) izrazio je u subotu skepticizam prema vladinim planovima da pomakne postupno ukidanje proizvodnje električne energije na ugljen do 2030. godine u odnosu na cilj 2038. koji je postavljen zakonom.

Ministar energetike i klime Robert Habeck do sada nije imao nikakvu strategiju za promicanje ulaganja u nove elektrane na plin, rekao je predsjednik BDI-a Siegfried Russwurm.

"Iznimno je uznemirujuće da bismo mogli doći u situaciju da termoelektrane na ugljen moraju raditi dulje jer nema dovoljno drugih rezervnih kapaciteta", rekao je.

Vlada ima za cilj da do 2030. godine 80% električne energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora - posebno energije vjetra i sunca. Trenutačna brojka je nešto više od 50%.

Posao je čekao da Habeck objavi strategiju, koja je trebala biti predstavljena tijekom ljeta. Elektrane na plin namijenjene su kao rezerva kada su obnovljivi izvori energije neadekvatni – u početku se koriste prirodnim plinom, a kasnije zelenim vodikom.

Ali energetski sektor koči ulaganja jer nove elektrane ne bi bile isplative.

Habeck je najavio državnu pomoć tešku milijardu eura. Jedna od mogućnosti je sustav poticaja koji bi operaterima elektrana plaćao da kapacitete drže u rezervi.

No vlada se suočava s proračunskim problemima nakon nedavne presude Saveznog ustavnog suda kojom je blokirana preraspodjela neiskorištenih sredstava iz rezerve uspostavljene za borbu s pandemijom koronavirusa.

"Bit će potrebna privatna ulaganja, a to se mora isplatiti – čak i uz samo nekoliko radnih sati godišnje", rekao je Russwurm. Izrazio je podršku dodavanju obnovljivih kapaciteta, ali je rekao da poštenje zahtijeva suočavanje s oblačnim danima bez vjetra.

"Daleko smo od odgovarajućeg rezervnog kapaciteta", rekao je, nazivajući elektrane na vodik "snom za budućnost".

Izrazio je skepsu prema planovima uvoza električne energije i na temelju toga izgradnje samo 25 gigavata dodatnih kapaciteta. "Ovo je vrlo optimistična teza, jer pretpostavlja da će naši susjedi uvijek imati višak kapaciteta kada nam zatreba", rekao je.

U svakom slučaju moralo bi se izgraditi pedeset novih elektrana kako bi se osiguralo dodatnih 25 gigavata, a to je bila velika ambicija, rekao je Russwurm.

Malo je proizvođača bilo u stanju izgraditi turbine na vodik, a bile su skupe. "Ako će se 50 naručiti, planirati, odobriti i konstruirati samo u Njemačkoj, to je cilj koji mi se čini nerealnim", rekao je.

Tagovi: INDUSTRIJA, UGLJEN, NJEMAČKA
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
SOLARI
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
BEČ - U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča.
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
PROGNOZE
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
NEW YORK - BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE