GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrija skeptična prema vladinom planu postupnog ukidanja ugljena do 2030

Njemačka industrija skeptična prema vladinom planu postupnog ukidanja ugljena do 2030
SKEPSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2023 / 07:20
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Savez njemačkih industrijalaca (BDI) izrazio je u subotu skepticizam prema vladinim planovima da pomakne postupno ukidanje proizvodnje električne energije na ugljen do 2030. godine u odnosu na cilj 2038. koji je postavljen zakonom.

Ministar energetike i klime Robert Habeck do sada nije imao nikakvu strategiju za promicanje ulaganja u nove elektrane na plin, rekao je predsjednik BDI-a Siegfried Russwurm.

"Iznimno je uznemirujuće da bismo mogli doći u situaciju da termoelektrane na ugljen moraju raditi dulje jer nema dovoljno drugih rezervnih kapaciteta", rekao je.

Vlada ima za cilj da do 2030. godine 80% električne energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora - posebno energije vjetra i sunca. Trenutačna brojka je nešto više od 50%.

Posao je čekao da Habeck objavi strategiju, koja je trebala biti predstavljena tijekom ljeta. Elektrane na plin namijenjene su kao rezerva kada su obnovljivi izvori energije neadekvatni – u početku se koriste prirodnim plinom, a kasnije zelenim vodikom.

Ali energetski sektor koči ulaganja jer nove elektrane ne bi bile isplative.

Habeck je najavio državnu pomoć tešku milijardu eura. Jedna od mogućnosti je sustav poticaja koji bi operaterima elektrana plaćao da kapacitete drže u rezervi.

No vlada se suočava s proračunskim problemima nakon nedavne presude Saveznog ustavnog suda kojom je blokirana preraspodjela neiskorištenih sredstava iz rezerve uspostavljene za borbu s pandemijom koronavirusa.

"Bit će potrebna privatna ulaganja, a to se mora isplatiti – čak i uz samo nekoliko radnih sati godišnje", rekao je Russwurm. Izrazio je podršku dodavanju obnovljivih kapaciteta, ali je rekao da poštenje zahtijeva suočavanje s oblačnim danima bez vjetra.

"Daleko smo od odgovarajućeg rezervnog kapaciteta", rekao je, nazivajući elektrane na vodik "snom za budućnost".

Izrazio je skepsu prema planovima uvoza električne energije i na temelju toga izgradnje samo 25 gigavata dodatnih kapaciteta. "Ovo je vrlo optimistična teza, jer pretpostavlja da će naši susjedi uvijek imati višak kapaciteta kada nam zatreba", rekao je.

U svakom slučaju moralo bi se izgraditi pedeset novih elektrana kako bi se osiguralo dodatnih 25 gigavata, a to je bila velika ambicija, rekao je Russwurm.

Malo je proizvođača bilo u stanju izgraditi turbine na vodik, a bile su skupe. "Ako će se 50 naručiti, planirati, odobriti i konstruirati samo u Njemačkoj, to je cilj koji mi se čini nerealnim", rekao je.

Tagovi: INDUSTRIJA, UGLJEN, NJEMAČKA
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE