GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Nedostaci električne mreže krivi za rasipanja energije

Njemačka: Nedostaci električne mreže krivi za rasipanja energije
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2024 / 20:59
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Uska grla u mreži dovela su do pada prenesene energije na 19,24 teravat-sata (TWh) tijekom 2023., oko 9% manje u odnosu na godinu. Brojka je ekvivalentna potražnji od oko 6 milijuna kućanstava.

"Zbog stalnih brojnih uskih grla u električnoj mreži na kopnu, [energija iz] velikih vjetroelektrana u Sjevernom moru mora se sve više smanjivati", rekao je izvršni direktor Tenneta Tim Meyerjürgens.

Drugi čimbenik je da u sjevernoj Njemačkoj jedva da postoje velike konvencionalne elektrane koje umjesto toga mogu smanjiti svoju proizvodnju, primijetio je. "Ovo utječe ne samo na količine električne energije, već i na određivanje cijena", rekao je Meyerjürgens.

Pozvao je na hitnije širenje mreže, uz izgradnju velikih tzv. "električnih autocesta".

Tennet je procijenio da je ukupna proizvodnja energije vjetra na kopnu i moru iznosila 148,97 TWh u 2023., što je 26,18 TWh više u odnosu na brojku iz 2022. godine. Snaga proizvedena na Sjevernom moru smanjila se za oko četiri postotna boda na 13% od ukupne.

Vjetroturbine na Baltičkom moru, koje spadaju u dio mreže kojom upravlja tvrtka 50 Hertz, prošle su godine proizvele 4,17 TWh, 0,55 TWh više nego 2022. godine.

Potencijalna proizvodnja vjetroelektrana u Sjevernom moru porasla je za 70 megavata (MW) prošle godine na 7.106 MW, s najvećim unosom od 6.491 MW zabilježenim 1. travnja.

Nasuprot tome, Tennetova proizvodnja u Sjevernom moru kod nizozemske obale zabilježila je porast potencijalne proizvodnje za 3.220 MW na 5.622 MW, s 11,54 TWh prenesenih tijekom godine. Brojka je bila za 3,63 TWh veća nego 2022. godine jer je na snagu stupilo puštanje u pogon mrežnih priključaka i povećan broj vjetroturbina.

Njemački ekonomisti i tvrtke u tom sektoru predviđaju da će u nadolazećim godinama biti potrebne milijarde eura za stabilizaciju mreže. Oni ukazuju na kašnjenja u proširenju mreže i nedostatak proizvodnje iz obnovljivih izvora na jugu zemlje gdje se nalaze mnoge velike industrije.

Ovi čimbenici zahtijevaju skupo "upravljanje uskim grlima mreže", kažu oni.

Iako nema dostupnih podataka za cijelu 2023. godinu, Federalna mrežna agencija procijenila je troškove za prvo polugodište na više od 1,6 milijardi eura (1,7 milijardi dolara). Brojka za 2022. iznosila je 4,2 milijarde eura, djelomično uzrokovano porastom cijene prirodnog plina.

Tennet predviđa da će proći 10 godina prije nego što se intervencije – poznate kao ponovno dispečiranje – za stabilizaciju mreže mogu svesti na minimum.

Kao rezultat neravnoteže između sjevera i juga Njemačke, moraju se koristiti konvencionalne elektrane na fosilna goriva na jugu, koje proizvode energiju koja je mnogo skuplja od one koju proizvode obnovljivi izvori energije na sjeveru.

Glasnogovornik Federalne mrežne agencije rekao je da je gotovo 3% obnovljive energije propalo u 2022.

"Dok su troškovi ponovnog dispečiranja trošak koji se gubi i nema ekonomske koristi, ulaganje u energetsku infrastrukturu isplatit će se dugoročno", rekla je glasnogovornica Tenneta.

Tagovi: struja, njemačka, energija, energetika
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
CIJENE
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
BEOGRAD - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da struja za domaćinstva neće poskupeti ove godine, što, kako je naveo, pokazuje i finansijski izveštaj koji je kompanija predstavila javnosti.
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
URAN
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
HELSINKI - Finska je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je iskopava uran, objavila je rudarska kompanija Terrafame.
Bez većih promjena na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez većih promjena na naftnim tržištima
LONDON - Utorak je donio stabilizaciju cijena nafte na svjetskim tržištima iznad razine od 84 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE