GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka odobrila ulaganja u zelenu energiju vrijedna 57,6 milijardi eura

Njemačka odobrila ulaganja u zelenu energiju vrijedna 57,6 milijardi eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2023 / 20:15
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka vlada odobrila je ulaganja u zelenu energiju vrijedna 57,6 milijardi eura za 2024. godinu, što je povećanje od 60 posto u odnosu na ovogodišnju ciljanu potrošnju.

Odlukom službenog Berlina ulaganja u takozvani Climate and Transformation Fund, za razdoblje od 2024. do 2027. godine, povećana su na 212 milijardi eura, što je povećanje od oko 30 milijardi eura, piše OilPrice.com.

Posebni fond, koji inače nije dio redovnog njemačkog proračuna, osnovan je kako bi pomogao proces energetske tranzicije i zelenih ulaganja u Njemačkoj.

Iz fonda će se financirati dekarbonizacija industrije, provedba vodikove strategije, financiranje učinkovitosti zgrada i energetske učinkovitosti.

Ranije ove godine pojavila su se izvješća da Fondu za klimu i transformaciju, poznatom kao KTF u Njemačkoj, nedostaje oko 12 milijardi eura za sredstva koja bi trebala biti dodijeljena do 2026.

Međutim, deficit sugerira da bi brži prijelaz s fosilnih goriva koštao mnogo više nego što je Berlin zamislio u ljeto 2022. kada je fond stvoren.

Njemačka vlada također je u travnju izglasala prijedlog zakona o zabrani većine kotlova za grijanje na ulje i plin u novim i starijim zgradama od 2024. godine kao dio plana za smanjenje emisija.

Također, u Njemačkoj propisi zahtijevaju da gotovo svi novi sustavi grijanja rade na 65 posto obnovljive energije, s iznimkom za vlasnike kuća starijih od 80 godina i kućanstva s najnižim prihodima.

Međutim, industrijska udruženja i njemačka javnost ne slažu se s ovom odredbom.

Jedno od istraživanja javnosti provedeno u travnju pokazalo je da 78 posto Nijemaca ne odobrava ovaj zakon, a samo 18 posto smatra da je odluka o zabrani grijanja na naftu i plin ispravna.

Osim toga, njemačka vladajuća koalicija još uvijek je podijeljena oko toga koliko bi domaća cijena ugljena trebala porasti zbog inflacije koja bi mogla biti dodatno potaknuta višim cijenama energije.

Tagovi: Njemačka, zelena energijam obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
POZIV
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
PARIZ - Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u zemlju, rekao je njezin predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj potrazi najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku burzu.
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
RAT U UKRAJINI
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
KIJEV - Ruske bespilotne letjelice pogodile su rano u srijedu energetska postrojenja te prekinule opskrbu električnom energijom u nekim dijelovima Sumske oblasti na sjeveru Ukrajine, rekli su dužnosnici.
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
POTEZI
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena odlučila je pustiti milijun barela goriva iz strateških rezervi, a cilj je smanjenje cijena na benzinskim crpkama.
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
REFORME
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
BRUXELLES - Članice EU danas su konačno odobrile reformu tržišta električne energije u EU, koja je odgovor na energetsku krizu povezanu s ruskom agresijom na Ukrajinu.
Cijene nafte pale prema 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost za potražnju nakon signala iz američke središnje banke da zbog inflacije neće žuriti sa snižavanjem troškova zaduživanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE