GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ubrzanim tempom gradi vjetroelektrane

Njemačka ubrzanim tempom gradi vjetroelektrane
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2023 / 17:22
Autor: SEEbiz
BERLIN - Otvaranje kopnenih vjetroelektrana u Njemačkoj ubrzalo je u prvoj polovini godine, s novom 331 vjetroturbinom ukupnog kapaciteta oko 1,56 gigavata, objavila su u utorak industrijska udruženja.

Uzimajući u obzir ugašene vjetroturbine, kapaciteti su u prvoj polovini godine neto povećani za 1,32 gigavata i veći su za 50 posto nego u istom razdoblju lani.

Najviše novih kapaciteta instalirano je u saveznoj zemlji Schleswig-Holstein, na sjeveru, dok u ostatku Njemačke korištenje energije vjetra i dalje kaska, posebno na jugu, napominju iz udruženja.

Među glavnim preprekama i dalje izdvajaju dugotrajne postupke planiranja i ishođenja dozvola te nedostatak raspoloživog zemljišta.

Da bi se postigli vladini ciljevi proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 2030., tempo prijelaza treba ubrzati, poručuju iz udruge za energiju vjetra i VDMA Power Systems.

Prošle je godine vlada usvojila opsežne mjere kako bi ubrzala rast proizvodnje struje iz Sunčeve i energije vjetra.

Do kraja desetljeća Njemačka namjerava obnovljivim izvorima energije pokriti 80 posto bruto potrošnje električne energije. Vjetroturbine bi trebale dodati oko 115 gigavata novih kapaciteta, što nalaže godišnje povećanje za 10 gigavata.

Preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa pokazali su pak u lipnju da se proizvodnja struje u Njemačkoj smanjila u prvom tromjesečju, a vjetar je 'za dlaku' istisnuo ugljen s pozicije glavnog izvora energije.

U prva tri ovogodišnja mjeseca proizvedeno je i u mrežu plasirano 132,8 milijardi kilovatsati struje, za 7,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Najviše struje proizvedeno je u vjetroelektranama, čiji je udio u proizvodnji porastao na 32,2 posto, s 30 posto na početku 2022., utvrdio je Destatis. Udio ugljena spustio se pak s 31,5 na 30 posto.

Većina struje proizvedena je ipak iz konvencionalnih izvora kao što su ugljen, plin i nuklearna energija, čiji je udio u proizvodnji iznosio 51,4 posto. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 52,9 posto.

Tagovi: Njemačka, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE