GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačko društvo oštro podijeljeno zbog zatvaranja nuklearki

Njemačko društvo oštro podijeljeno zbog zatvaranja nuklearki
PODJELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2023 / 20:28
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Aktivisti za zaštitu okoliša i političari slavili su planove Njemačke da svoje posljednje tri nuklearne elektrane isključi iz mreže, dok su pro-poslovni i konzervativni zakonodavci kritizirali taj potez.

U Berlinu su se ekolozi okupili kod Brandenburških vrata kako bi proslavili planirano gašenje reaktora do ponoći, a tamo su se okupili i pristaše nuklearne energije.

Očekuje se da će tri preostala nuklearna reaktora u Njemačkoj - Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu - biti zatvorena u subotu, malo prije ponoći.

Ovim potezom prekinuta je uporaba nuklearne energije u zemlji - i popratna politički nabijena rasprava - nakon više od 60 godina.

Dvije od tri elektrane trebale su biti zatvorene krajem prošle godine, ali zbog ruske invazije na Ukrajinu i energetske krize koja je uslijedila, vlada je odlučila da rade tijekom cijele zime.

Greenpeace je proslavio prestanak korištenja nuklearne energije u Njemačkoj kao "dobar dan" za zaštitu klime i "veliki uspjeh za 40-godišnji antinuklearni pokret".

Njemačka ministrica okoliša Steffi Lemke iz Stranke zelenih izjavila je za dpa da će postupno ukidanje nuklearne elektrane Njemačku učiniti sigurnijom. "Rizici nuklearne energije u konačnici su nekontrolirani u slučaju nesreće", rekla je.

Čelnica Zelene stranke Ricarda Lang tvitala je u subotu da postupno ukidanje nuklearne energije znači "konačni ulazak u doba obnovljivih izvora energije".

Zastupnička skupina Socijaldemokratske stranke tvitala je (SPD): "Nuklearna energija? I doviđenja." To je popraćeno slikom rashladnog tornja nuklearne elektrane koji se ruši.

S druge strane, parlamentarna skupina Slobodne demokratske stranke (FDP) koja se zalaže za poslovanje jasno je na Twitteru dala do znanja da nije zadovoljna izlaskom. FDP je mlađi partner u trenutnoj vladinoj koaliciji kancelara Olafa Scholza, koja također uključuje Zelene.

"Ne skrivamo činjenicu da bismo u smislu postupnog ukidanja nuklearne energije voljeli vidjeti produženje ograničenog razdoblja od jedne godine", tvitao je FDP.

Glavni tajnik FDP-a Bijan Djir-Sarai zahtijevao je da se tehnologija nuklearne energije ne napusti u potpunosti.

"Nuklearna energija mora imati budućnost u Njemačkoj čak i nakon postupnog ukidanja", rekao je za dpa u Berlinu. "To uključuje proširenje istraživanja u području nuklearne fuzije i iskorištavanje mogućnosti koje nude nove i sigurnije tehnologije nuklearne fisije."

FDP je ponovio da želi zadržati posljednja tri nuklearna reaktora operativnima nakon gašenja, kako bi se mogli ponovno aktivirati što je prije moguće u slučaju nužde.

Razočarani su bili i konzervativni oporbeni političari. Šef Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friederich Merz nazvao je gašenje "crnim danom za Njemačku" - stajalište je ponovila CDU-ova bavarska sestrinska stranka, Kršćansko-socijalna unija (CSU).

Zastupnički klub CSU-a govorio je o "crnom danu za građane, industriju i zaštitu klime u Njemačkoj" kao posljedici zatvaranja nuklearne elektrane.

Premijer Bavarske CSU Markus Söder rekao je u petak navečer u intervjuu za "Tagesthemen" javnog servisa ARD da vjeruje u novo izdanje nuklearne energije.

“Osjećamo veliku energetsku krizu, treba nam svaki djelić energije.”

Premijer Hessea, CDU Boris Rhein pozvao je na više istraživanja novih tehnologija. "Rat u Ukrajini i energetska kriza pokazuju nam da se moramo postaviti široko. Posebno s obzirom na postupno ukidanje nuklearne energije, moramo promicati istraživanja koja su otvorena novim tehnologijama. Nemojte samo izaći, nego i ući ”, rekao je za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Za zaposlenike Isar 2 pilota, zatvaranje je emotivan trenutak, prema predsjedniku grupe PreussenElektra, Guido Knott.

"Danas, nakon 50 godina, prestaje proizvodnja električne energije iz nuklearne energije u PreussenElektri. To je svima nama vrlo blizu, a pogađa i mene osobno", rekao je.

Grupacija je najavila da će svi zaposlenici dobiti ugovore o radu na određeno vrijeme do 2029. godine, nakon čega će se broj zaposlenih smanjivati. Oko 450 ljudi radi u Essenbachu, oko 83 kilometra sjeveroistočno od Münchena.

Tagovi: ZATVARANJE NJEMAČKIH NUKLEARKI, Steffi Lemke, NJEMAČKA
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE