GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška naftna industrija na putu rekordnih ulaganja

Norveška naftna industrija na putu rekordnih ulaganja
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2024 / 10:38
Autor: SEEbiz
OSLO - Naftne tvrtke koje posluju u Norveškoj planiraju uložiti rekordne iznose u istraživanje, bušenje i cjevovodni transport 2025. godine, prema preliminarnim podacima norveške statistike.

Prema sadašnjoj procjeni, ukupni iznos ulaganja trebao bi iznositi 205 milijardi kruna (18,1 milijarda eura), no u stvarnosti će, prema iskustvima, biti sigurno veći.

Objava ovih podataka, temeljena na prognozama samih kompanija, dolazi dva mjeseca nakon što je međunarodna zajednica na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju pristala na odustajanje od korištenja fosilnih goriva, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Procijenjena vrijednost ulaganja naftne industrije u Norveškoj, koja je nakon početka rata u Ukrajini 2022. pretekla Rusiju kao najveći opskrbljivač prirodnim plinom u Europi, 15 posto je viša od prvotne procjene tvrtke iz istog razdoblja prošle godine. godinu za 2024. godinu, priopćeno je u četvrtak iz Državnog zavoda za statistiku.

Ove se procjene obično ispravljaju prema gore tijekom vremena. Planirane investicije za ovu godinu već su pet posto veće od onih zadanih u studenom prošle godine, a već tada su oštro revidirane naviše. Prema sadašnjim podacima, naftne kompanije planiraju 2024. u Norvešku uložiti rekordnih 244 milijarde kruna (21,5 milijardi eura).

Dok je Norveška redovito kritizirana zbog svoje proizvodnje nafte i plina, Oslo inzistira na tome da njegova industrija osigurava radna mjesta i razvija vještine, istovremeno naglašavajući važnost osiguravanja stabilne opskrbe energijom za Europu.

U siječnju je norveški sud presudio da su dozvole za proizvodnju izdane za tri naftna polja nevažeće, rekavši da utjecaj projekata na klimu nije dovoljno proučen. Ministarstvo energetike žalilo se na presudu.

Kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine, Međunarodna agencija za energiju (IEA) od 2021. godine poziva zemlje da zaustave nove projekte istraživanja nafte.

Tagovi: Norveška, nafta
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE