GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optimizam OPEC-a podigao cijene nafte iznad 82 dolara

Optimizam OPEC-a podigao cijene nafte iznad 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara budući da su trgovce ohrabrile procjene vodećih proizvođača o potražnji, nadjačavši zabrinutost zbog naznaka posustajanja u SAD-u i Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 73 centa viša nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 82,16 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,87 dolara.

Na kraju prošlog tjedna poticaj cijenama bila je izjava Iraka da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici, uključujući Rusiju, trebali dodatno smanjiti opskrbu.

Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su prošli tjedan da će i u prosincu na tržište plasirati 1,3 milijuna barela manje, povrh dogovorenog smanjenja na razini OPEC+ kako bi se stabilizirale cijene.

U petak raspoloženje su obilježila nagađanja da bi Saudijska Arabija mogla smanjivati opskrbu i u prvim mjesecima iduće godine, zasjenivši pokazatelje slabe potražnje u SAD-u i Kini.

Podaci udruge proizvođača API pokazali su snažan rast zaliha u pretprošlom tjednu, za gotovo 13 milijuna barela. Vlada je odgodila objavu podataka i procijenila da će se potrošnja u ovoj godini blago smanjiti, za 300 tisuća barela dnevno.

U 2024. potrošnja benzina po stanovniku spustit će se na najnižu razinu u 20 godina, procijenilo je američko ministarstvo energetike.

Kineski je pak izvoz pao u listopadu, potrošačke su cijene oslabile, a rafinerije su od Saudijske Arabije zatražile manje nafte za prosinac, što je raspirilo bojazni da bi oporavak gospodarstva od posljedice pandemije mogao posustati.

"Investitori su više usredotočeni na slabu potražnju u SAD-u i Kini, strah od mogućih poremećaja u opskrbi zbog sukoba Izraela i Hamasa malo je popustio", objašnjava Hiroyuki Kikukawa iz NS Tradinga.

U ponedjeljak OPEC je za pad cijena u proteklom tjednu okrivio špekulante, ustvrdivši da su fundamenti tržišta i dalje jaki. Grupa je blago povisila procjenu rasta globalne potražnje u ovoj godini i potvrdila relativno visoku prognozu za 2024.

"Stvorio se dojam da OPEC-ovo mjesečno izvješće o tržištu nafte otklanja zabrinutost za potražnju, ističući pretjerano negativna očekivanja o kineskoj potražnji, uz podignutu prognozu rasta potražnje u ovoj godini i potvrđenu onu za iduću", objašnjava Craig Erlam iz OANDA-e.

Tržišta budno prate i moguće naznake opetovanog zaoštravanja monetarne politike SAD-a nakon što je predsjednik središnje banke Jerome Powell prošli tjedan izjavio da bi mogli ponovno povećati kamatne stope ako se inflacija ponovo otme kontroli.

OPEC je u odvojenom izviješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak poskupio 49 centi, na 83,71 dolar.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE