GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad cijena nafte prema 77 dolara

Pad cijena nafte prema 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 17:29
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara pod pritiskom zabrinutosti trgovaca za kinesku potražnju i bojazni da bi središnje banke vodećih gospodarstava mogle odgoditi ublažavanje uvjeta financiranja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,40 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,30 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,85 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,59 dolara nižoj cijeni, od 72,23 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 2,03 dolara.

Tržišta je u četvrtak poljuljalo zatvaranje velike rafinerije u SAD-u koja prerađuje 435 tisuća barela dnevno, zbog problema u opskrbi strujom.

U petak pozornost se ponovo preusmjerila na monetarnu politku vodećih gospodarstava. Trgovci procjenjuju kada bi središnje banke mogle sniziti kamatne stope, što bi potaknulo gospodarstvo i potražnju za naftom.

Američka središnja banka zadržala je ovaj tjedan kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, a predsjednik Jerome Powelle rekao je u srijedu da će ih u idućim mjesecima početi snižavati.

Na kraju tjedna ulagači su se pobojali da bi Fed mogao odgoditi tu odluku nakon što je izvješće ministarstva rada pokazalo stabilan tempo zapošljavanja u siječnju.

I dužnosnik Europske središnje banke izjavio je u petak da ne bi trebali žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa.

Na početku tjedna tržišta je uznemirio nalog suda u Hong Kongu o likvidaciji prezadužene kineske nekretninske tvrtke Evergrande. Građevinski sektor čini otprilike četvrtinu kineskog BDP-a pa bi produbljivanje krize na tržištu nekretnina moglo zakočiti gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.

Na kraju tjedna bojazni je produbila procjena Međunarodnog monetarnog fonda da će kineski gospodarski rast u ovoj godini usporiti na 4,6 posto i na oko 3,5 posto u medijanu do 2028.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 2,53 dolara, na 80,46 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE