GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol neće ostvariti ciljeve zacrtane za 2022.

Petrol neće ostvariti ciljeve zacrtane za 2022.
ZBOG REGULACIJE CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2022 / 10:12
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Uprava Petrola je procijenila da bi u odnosu na svoj poslovni plan u prvoj polovici 2022. godine tvrtka trebala ostvariti bruto dobit manju za 53 milijuna eura, EBITDA za 79 milijuna eura i krajnji rezultat za 54 milijuna eura, zbog prethodnih i novih propisa o motornim gorivima u Sloveniji i Hrvatskoj glede maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Uprava Petrola jučer je izvijestila o učinku regulacije cijena motornih goriva na poslovanje Petrol grupe. Tvrtka je procijenila da bi u odnosu na svoj poslovni plan, u prvoj polovici godine, Petrol trebao iskazati bruto dobit manju za 53 milijuna eura, EBITDA za 73 milijuna eura i krajnji rezultat za 54 milijuna eura. Tvrtka je postavila svoj poslovni plan s prodajom od 5,9 milijardi eura, EBITDA-om od 297,8 milijuna eura i neto dobiti od 158,3 milijuna eura.

To zapravo znači da tvrtka u 2022. očekuje da će EBITDA doseći 224,8 milijuna eura, a krajnji rezultat iznositi 104,3 milijuna eura. To je izravan učinak kako prethodnih tako i novih propisa o motornim gorivima u Sloveniji i Hrvatskoj. Iz tvrtke su poručili da će poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi dobili nadoknadu za gubitak nastao nerazmjernom mjerom naftnih derivata u pogledu regulacije maloprodajnih cijena.

U Sloveniji trenutno postoje ograničenja na marže na benzinskim postajama izvan autocesta u razdoblju od 21. lipnja do 16. kolovoza na 0,0607 eura po litri, s tim da je najveća dopuštena marža za dizel 0,0983 eura po litri, a za benzin 0,0994 eura po litri . U Hrvatskoj su, u pogledu mjera koje je donijela Vlada, u razdoblju od 14 dana, propisi ograničili cijene motornih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta. Efektivno od 21. lipnja benzin će koštati 13,5 kuna po litri, dizel 13,08 kuna po litri, a plavo obojeni dizel 9,45 kuna po litri. Iz tvrtke su istaknuli da regulirane maloprodajne cijene izvan autocesta nisu dovoljne za pokrivanje operativnih troškova ovih jedinica.

Petrol je istaknuo da se nalazi u „čudnoj situaciji“ – s količinama prodanih više od planirane prodaje zbog znatno nižih cijena u odnosu na susjedne zemlje, dok je bio prisiljen prodavati gorivo ispod cijene, čime je zapravo ostvaren los sa svakom prodanom litrom goriva. Petrol je tijekom regulacijskog razdoblja prodao više od 90% goriva ispod cijene. Petrol je Vladi Republike Slovenije uputio zahtjev za naknadu štete zbog gubitka koji je proizašao iz regulacije cijena naftnih derivata i očekuje da će Vlada u najkraćem mogućem roku u potpunosti ispuniti svoju obvezu.

Tagovi: Petrol, cijene goriva, regulirane cijene goriva, Crodux
PROČITAJ I OVO
Ako Vlada ne intervenira, od utorka će gorivo drastično poskupjeti
CIJENE GORIVA
Ako Vlada ne intervenira, od utorka će gorivo drastično poskupjeti
ZAGREB - Od idućeg utorka gorivo će opet drastično poskupjeti, neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV. Pred Banskim dvorima novi je izazov - u sve manjem prostoru intervenirati i ponovno stopirati spiralu inflacije.
Ina odredila datum isplate dividende
ODLUKE
Ina odredila datum isplate dividende
ZAGREB - Ina obavještava dioničare društva da će se sukladno odluci o upotrebi dobiti, donesenoj na Glavnoj skupštini društva održanoj 15. lipnja 2022. godine, dividenda u iznosu od 98,00 kuna po dionici isplatiti 4. srpnja 2022.
Gazprom neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Gazprom neće isplatiti dividendu
MOSKVA - Dioničari Gazproma na godišnjoj skupštini nisu donijeli odluku o raspodjeli dobiti i isplati dividendi za 2021. godinu, objavila je danas tvrtka.
Vlada Nadzornom odboru HEP-a predložila Barbarića za predsjednika Uprave do provedbe natječaja
PRIJEDLOG
Vlada Nadzornom odboru HEP-a predložila Barbarića za predsjednika Uprave do provedbe natječaja
ZAGREB - Sa zatvorenog dijela sjednice Vlada je u četvrtak predložila Nadzornom odboru HEP-a imenovanje Frane Barbarića za predsjednika, a Petra Sprčića i Tomislava Šambića za članove Uprave, do imenovanja predsjednika i članova putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci.
Marić: Razmatramo uvođenje vaučera za gorivo
OTKRIĆA
Marić: Razmatramo uvođenje vaučera za gorivo
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je uvođenje vaučera za gorivo jedna od mjera koja se razmatra i na kojoj se radi, no kako još ne želi išta prejudicirati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE