GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol povećao dobit zaslugom integracije Croduxa

Petrol povećao dobit zaslugom integracije Croduxa
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 10:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Petrola d.d., Ljubljana, na 11. sjednici upoznao se s Izvješćem o poslovanju Petrol grupe i Petrola d.d., Ljubljana, u prva tri mjeseca 2022. godine.

U ključnim pokazateljima poslovanja Grupa Petrol ostvarila je rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na ostvareni EBITDA u prva tri mjeseca 2022. godine u iznosu od 65,6 milijuna eura značajno je utjecalo i uključivanje Crodux derivata dva d.o.o. Petrol grupi.

Turbulentno poslovno okruženje

U prva tri mjeseca 2022. Grupa Petrol se, kao i sve tvrtke, posljednjih godina suočila s turbulentnim kretanjima na globalnom gospodarskom i energetskom tržištu. Situaciju u poslovnom okruženju snažno je obilježio nastavak epidemije koronavirusa, zaoštravanje uvjeta na energetskim tržištima pod utjecajem rata u Ukrajini te posljedične vladine mjere za ublažavanje utjecaja energetske krize na kućanstva i poduzeća. Gospodarstvo je ostvarilo stabilan rast, koji su pratile i visoke cijene goriva i energije. Svi ovi čimbenici utjecali su na poslovanje Petrol grupe u prvom tromjesečju 2022. godine.

Na svim tržištima na kojima posluje Grupa Petrol strogo se pridržava uputa nadležnih institucija, kako u pogledu provođenja mjera za ograničavanje širenja epidemije koronavirusa, tako i u pogledu određivanja cijena naftnih derivata. Kao iu 2021. godini, iu prvom tromjesečju 2022. nastavio je težiti optimizaciji troškova i racionalizaciji poslovanja te prilagođavanju ponude trenutnim uvjetima.

Poslovni rezultati za prvi kvartal 2022.

Grupa Petrol je u prva tri mjeseca 2022. godine ostvarila usklađenu bruto dobit u iznosu od 162,2 milijuna eura, što je 18 posto više nego u prva tri mjeseca 2021. godine. Uključenje Crodux derivata dva d.o.o. Petrol grupi. EBITDA Grupe Petrol u prva tri mjeseca 2022. iznosila je 65,6 milijuna eura, što je 21 posto više nego u prva tri mjeseca 2021. Rast Crodux derivata dva d.o.o. Petrol grupi i dobar rezultat u području trgovine električnom energijom. U strukturi EBITDA 37 posto su goriva i derivati, 13 posto trgovina robom i uslugama, 47 posto energija i rješenja i 3 posto ostali prihodi. Neto dobit Grupe Petrol u prvom tromjesečju 2022. dosegla je 32,4 milijuna eura, što je povećanje od 17% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Grupa Petrol je u prva tri mjeseca 2022. prodala 906,4 tisuće tona goriva i derivata, što je 41 posto više nego u istom razdoblju 2021. Najveći utjecaj na rast prodaje goriva i derivata imalo je uključivanje Croduxa derivati dva d.o.o. Petrol grupi. Uključivanjem ove tvrtke smanjen je udio prodaje u Sloveniji u strukturi prodaje goriva i derivata, dok je povećan udio prodaje na tržištima JI Europe.

Osim energetske krize, na prodaju goriva i derivata utjecale su i državne mjere na pojedinim tržištima. U Sloveniji je cijena ekstra lakog lož ulja regulirana od 20. listopada 2021., a cijene benzina i dizela NMB-95 regulirane su od 15. ožujka 2022. godine. Cijene goriva u Sloveniji u ovom su razdoblju bile znatno niže nego u većini susjednih zemalja, što je značajno povećalo prodaju, ali se negativno odrazilo na usklađenu bruto dobit. U Hrvatskoj se cijene reguliraju od 7. veljače 2022. nadalje, a u Srbiji od 12. veljače nadalje. Sve je to utjecalo na nižu usklađenu bruto dobit u prodaji naftnih derivata nego u istom razdoblju prošle godine.

Grupa Petrol je u prva tri mjeseca 2022. godine od prodaje robe i usluga ostvarila 101,5 milijuna eura prihoda, što je 21% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Glavni razlog pada je prelazak DARS-a na elektroničku naplatu cestarine te posljedično bilježenje neto prihoda od prodaje vinjeta za autoceste kao razlike između prodajne i nabavne cijene. U odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjeni su i prihodi od prodaje prehrambenih proizvoda i toplih napitaka koji su u prvom tromjesečju prošle godine dosegnuli rekordne razine, ali su ove godine smanjeni zbog obveznog ispunjavanja PCT uvjeta pri ulasku na punktove prodaja.

U području energetike i rješenja, što uključuje prodaju energetskih rješenja (sustavi upravljanja energijom i okolišem, vodovodni sustavi, učinkoviti sustavi rasvjete, daljinska energija, pročišćavanje vode, industrijska rješenja), sustavi grijanja, distribucija prirodnog plina, energetika (prodaja i trgovina električnom energijom, prodaja i trgovina prirodnim plinom), mobilnost i proizvodnja energije, Grupa Petrol je u prvom tromjesečju 2022. prodala 5,7 TWh prirodnog plina, 2,9 TWh električne energije i 83,7 tisuća MWh toplinske energije.

Sukladno Zakonu o kontroli cijena, koji državi nameće obvezu naknade gospodarske štete i izgubljene dobiti zbog ograničenja cijena motornih goriva, Petrol je Vladi Republike Slovenije podnio tužbu u iznosu od 51,3 milijuna eura. za razdoblje od 15. ožujka do 30. travnja 2022. godine. Dio tražbine koji se odnosi na razdoblje siječanj - ožujak 2022. iznosi 18,4 milijuna eura. Ovo potraživanje nije uključeno u financijske izvještaje Petrola d.d., Ljubljana, za razdoblje siječanj - ožujak 2022. godine.

Široka maloprodajna mreža i solidna financijska pozicija

Grupa Petrol je na kraju ožujka 2022. imala 6.162 zaposlenika, 593 benzinske postaje i 323 punionice za električna vozila pod upravljanjem. Maloprodajna mreža Petrol grupe uključuje 318 benzinskih postaja u Sloveniji, 202 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 16 u Srbiji i 15 u Crnoj Gori.

Jaku poziciju Petrol grupe potvrđuje i dugoročni kreditni rejting BBB- sa stabilnim izgledima, što je potvrdio Standard & Poor's u travnju 2021.

Prema podacima Nadzornog odbora Petrola d.d., Ljubljana, Uprava je u prvom tromjesečju 2022. godine nastavila uspješno upravljati poslovanjem Petrol grupe u trenutnim tržišnim uvjetima, što se očituje i dobrim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju 2022. godine.

Tagovi: Petrol, Crodux, nafta
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE