GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije

Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 12:43
Autor: SEEbiz
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.

Testiranje u bušotinama Mopane-1X i Mopane-2X u siječnju i u ožujku otkrila su "značajnu akumulaciju lake nafte (s niskim udjelom sumpora - op. ur.) u rezervoarima pijeska visoke kvalitete", izvijestio je Galp u nedjelju.

Polje Mopane nalazi se uz obalu Namibije, u bazenu Orange gdje su britanski Shell i francuski TotalEnergies već otkrili nekoliko nalazišta nafte i plina.

'Izlaz' nafte u testu doseže gornju granicu od 14 tisuća barela dnevno, potencijalno pozicionirajući Mopane kao važno komercijalno otkriće, naglasila je portugalska kompanija.

Galp je vlasnik 80-postotnog udjela u dozvoli za istraživanje nafte u bazenu Orange koja pokriva područje od gotovo 10 tisuća četvornih kilometara.

Namibija bi mogla postati novi izvor prihoda za Galp, koji je do sada uložio velike iznose u vađenje nafte u teritorijalnim vodama Brazila, a sudjeluje i u projektu vađenja plina u mozambičkom bazenu Rovuma.

Kompanija je signalizirala da bi mogla potražiti partnere za projekte u Namibiji budući da bi mogli poprimiti velike razmjere.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli bi pozvati Namibiju da im se pridruži, s obzirom na naznake da bi do idućeg desetljeća mogla zauzeti četvrto mjesto na ljestvici afričkih proizvođača, rekao je za Reuters jedan afrički naftni dužnosnik.

"Procjenjuje se (...) da samo kompleks Mopane sadrži 10 milijardi barela ekvivalenta nafte ili čak i više, i to prije izrade istražnih i testnih bušotina", objavio je Galp.

Tagovi: Galp Energia, nafta, portugal, namibija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE