GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potonula dobit Saudi Aramca, ali dividenda se neće smanjiti

Potonula dobit Saudi Aramca, ali dividenda se neće smanjiti
TEŠKA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2021 / 14:32
Autor: SEEbiz
RIJAD - Naftni div Saudi Aramco izvijestio je o padu dobiti od 44% za 2020. godinu, ali je zadržao isplatu dividende u iznosu od 75 milijardi dolara, a izvršni direktor Amin Nasser posljednjih je dvanaest mjeseci opisao kao jednu od "najizazovnijih godina" u novijoj povijesti.

Saudi Aramco, najmoćnija državna naftna tvrtka Saudijske Arabije, izvijestila je o neto prihodu od 49 milijardi dolara u 2020. godini, u odnosu na 88,19 milijardi dolara u 2019. Rezultat je bio malo ispod očekivanja analitičara od 48,1 milijarde dolara, ali i dalje predstavlja najvišu vrijednost od bilo koje javne tvrtke na globalnoj razini.

"U jednoj od najizazovnijih godina u novijoj povijesti, Aramco je pokazao svoj jedinstveni prijedlog vrijednosti kroz značajnu financijsku i operativnu spretnost", rekao je izvršni direktor Saudijskog Aramca Amin Nasser u izjavi tvrtke u nedjelju.

Aramco je rekao da su na prihode utjecale niže cijene sirove nafte i količine prodanih proizvoda, te oslabljene marže na preradu i kemikalije.

Tvrtka je također rekla da očekuje smanjenje kapitalnih izdataka u godini koja slijedi i snizila je smjernice za potrošnju na oko 35 milijardi dolara s raspona od 40 do 45 milijardi dolara ranije.

Tagovi: Saudi Aramco, dividenda, nafta, naftno tržište, Amin Nasser, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
NAFTA
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
BEOGRAD – Naftna industrija Srbije raspisala je danas tender za nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte čiju isporuku očekuje u periodu april – decembar ove godine.
Barel nafte iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 87 dolara, a u fokusu je i dalje očekivani rast potražnje u Kini.
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
POTEZI
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
PULA - Krajem prosinca 2022. slovenska naftna tvrtka na sat je vremena zatvorila gotovo sva prodajna mjesta Petrola i Croduxa (koji spadaju pod istu firmu), osim onih na autocestama i nautičkim benzinskim servisima.
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
ZELENA ENERGIJA
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
BEOGRAD - Za preferiranog dobavljača vetroturbina za projekte vetroparkova Košava faza II, Kula 2 i Ram, koje zajednički realizuju kompanije Fintel Energija i MK Grupa, kao i za projekte Kula 3 i Kula 4, koje izvodi Fintel Energija, izabrana je kompanija Zhejiang Windey Co. LTD, objavila je danas MK Grupa.
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
POSLOVI
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
ZAGREB - Janaf je izvijestio kako je s društvom INA d.d. sklopio Ugovor o transportu nafte za količinu od min. 1.600.000 tona do max. 2.160.000 tona nafte na dionici Omišalj – RN Rijeka u razdoblju do 31.12.2023. godine te Ugovor o skladištenju sirove nafte u razdoblju do 31.12.2025. godine koji obuhvaća kapacitete od 79.385 m³ na Terminalu Omišalj i od 70.000 m³ na Terminalu Sisak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE