GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja prirodnog plina u Europi na najnižoj razini u posljednjih 10 godina

Potrošnja prirodnog plina u Europi na najnižoj razini u posljednjih 10 godina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 12:55
Autor: SEEbiz
LONDON - Potrošnja prirodnog plina u Europi u 2023. godini pala je na najnižu razinu u posljednjih 10 godina, procjenjuje američki Institut za energetsku ekonomiju i financijsku analizu (IEEFA) u novom izvješću.

Institut navodi da su padu potražnje za plinom najviše uzrokovale Njemačka, Italija i Velika Britanija koje povećavaju učinkovitost korištenjem obnovljivih izvora energije.

"Dvije godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, europski energetski sustav je raznolikiji i otporniji." Kriza je donekle kontrolirana, povećane su mjere učinkovitosti, ubrzana je ugradnja obnovljivih izvora energije i dizalica topline. Ovo je postavilo kontinent da nastavi smanjivati potražnju za plinom,” rekla je Anna Maria Jaler-Makarević, vodeća energetska analitičarka za Europu, u IEEFA-i.

U priopćenju objavljenom na stranicama IEEFA-e navodi se da je europska potražnja za plinom u dvije godine pala za 20 posto.

Nakon što je iskusila opasnosti riskiranja sigurnosti opskrbe energijom i ovisnosti o jednom izvoru, Europa mora učiti iz svojih prošlih pogrešaka i izbjeći da sada postane previše ovisna o SAD-u, koji je prošle godine osigurao gotovo polovicu svog LNG uvoza, navodi se. .

Europa je uspjela smanjiti uvoz ruskog plina putem cjevovoda, ali su ruske isporuke ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu porasle za 11 posto između 2021. i 2023. godine.

Najveći uvoznici ruskog prirodnog plina su Španjolska, Francuska i Belgija s ukupnim udjelom od 80 posto. Isporuke ruskog LNG-a Španjolskoj su se u spomenutom razdoblju udvostručile, a Belgiji više nego utrostručile. Turska i Grčka počele su uvoziti ruski LNG 2022.

"Europa je transformirala svoj energetski sustav i primijenila metode za smanjenje učinaka energetske krize." "Ovo je vrijeme da ispitamo koje su politike djelovale i nadogradimo ih dok postavljamo nove strategije koje bi Europi mogle dati prednost u upravljanju rizicima u budućnosti", rekla je Jaler-Makarević.

Tagovi: plin, prirodni plin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE