GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Procjene o nedostatnoj opskrbi podigle cijene nafte iznad 93 dolara

Procjene o nedostatnoj opskrbi podigle cijene nafte iznad 93 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2023 / 18:21
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima 93 dolara zbog procjena o nedostatnoj opskrbi u zimskim mjesecima koje su zasjenile zabrinutost zbog posustajanja gospodarskog rasta i povećanje zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,45 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 93,38 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 1,38 dolara, dosegnuvši 89,90 dolara.

Saudijska Arabija i Rusija odlučile su smanjivati opskrbu do kraja godine, za ukkupno 1,3 milijuna barela dnevno, što će dovesto do deficita na tržištu u četvrtom tromjesečju, prognozirala je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

I Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) prognozirala je deficit u opskrbi do kraja godine ako proizvođači nastave smanjivati opskrbu.

Cijene nafte podupire strah za opskrbu jer proizvođači "odlučno ustraju u ograničenju proizvodnje, konstatira Priyanka Sachdeva iz Phillip Nove.

"Definitivno se nameće zaključak da će tržište nafte biti tijesno opskrbljeno u sljedeća dva do tri tromjesečja jer se opskrba i dalje ograničava, a potražnja je snažna", rekli su analitičari ANZ Researcha.

OPEC je odvojeno naglasio da procjene temeljene na podacima ne podupiru projekciju IEA-e da će potražnja za fosilnim gorivima dosegnuti vrhunac u 2030.

"Takve priče samo siju sjeme spektakularnih problema u globalnom energetskom sustavu", upozorio je u priopćenju glavni tajnik OPEC-a Haitham Al Ghais.

Procjene o nedostatnoj opskrbi potisnule su u drugi plan posustajanje aktivnosti u Kini zbog slabe inozemne i domaće potražnje i snižene prognoze gospodarskog rasta u eurozoni.

Europska središnja banka ponovo je danas podigla ključne kamatne, ali je naznačila da se ciklus zaoštravanja kamatnih stopa možda bliži kraju, s obzirom na posustajanje potražnje i gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute.

Trgovci su zanemarili i rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za četiri milijuna barela, zbog pojačanog uvoza i proizvodnje.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 97 centi, na 94,09 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE