GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastu cijene nafte nakon ruske zabrane izvoza goriva

Rastu cijene nafte nakon ruske zabrane izvoza goriva
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2023 / 18:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara zbog procjene trgovaca da bi privremena ruska zabrana izvoza goriva mogla potaknuti potražnju rafinerija i dodatno opteretiti tijesnu opskrbu.

a londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 80 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 94,10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 95 centi višoj cijeni, od 90,58 dolara.

Tržišta je jučer iznenadila objava Rusije da privremeno zabranjuje izvoz benzina i dizela kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta u vrijeme žetve i stabilizirala cijene. Zabrana ne obuhvaća Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan, a Moskva nije navela koliko će dugo biti na snazi.

Transneft je u petak obustavio isporuke dizela preko terminala Primorsk i Novorosijsk na Baltičkom i Crnom moru, objavila je novinska agencija Tass.

Zabrana će ponovo unijeti neizvjesnost u ionako tijesnu globalnu opskrbu derivatima i mogla bi prisiliti zemlje-uvoznice da potraže alternativne dobavljače i da se natječu u ponuđenim cijenama, objašnjava u bilješci RBC.

Veleprodajne cijene benzina pale su u petak na Međunarodnoj robnoj burzi u Sankt Petersburgu gotovo 10 posto, a dizela za 7,5 posto.

Ruska zabrana tek je potisnula u drugi plan bojazni da bi postroženi uvjeti financiranja mogli zakočiti gospodarstvo i potražnju za naftom.

"Kratkoročno će cijene vjerojatno definirati uglavnom signali na strani potražnje", procjenjuju u takvom okruženju analitičari Commerzbanka.

Američka središnja banka zadržala je u srijedu kamatne stope na važećoj razini, ali je potvrdila da bi ih do kraja godine mogla podići za još četvrtinu postotnog boda.

S&P Global procjenjuje pak u najnovijem mjesečnom izvješću da se gospodarstvo eurozone vjerojatno smanjilo u trećem tromjesečju, prema podacima prikupljenim za indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košrice nafte njezinih članica u četvrtak pojeftinio 81 cent, na 95,01 dolar.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
GORIVO
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak su u Sloveniji pale cijene regulirane cijene motornih goriva.
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE