GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razdor oko plina u EU: Hrvatska i 11 država mogle bi srušiti dogovor

Razdor oko plina u EU: Hrvatska i 11 država mogle bi srušiti dogovor
PLINSKE IGRE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2022 / 13:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dvanaest zemalja EU-a zalaže se za snižavanje gornje granice cijena plina, pojačavajući zabrinutost da bi mogao propasti dogovor o toj mjeri, uoči hitnog sastanka ministara energetike ovog tjedna, pokazuje dokument u koji je Politico imao uvid.

Veleposlanici su se sastali u subotu kako bi razgovarali o mehanizmu Komisije za korekciju tržišta, za koji Bruxelles kaže da će ograničiti pretjerana poskupljenja plina. Prema prvotnom planu Komisije, gornja granica bi bila uvedena kada cijene na europskoj referentnoj vrijednosti za veleprodajno trgovanje plinom – nizozemskom TTF-u – dostignu 275 eura po megavatsatu tijekom dva tjedna, ako su te cijene više od 58 eura po MWh veće od cijene ukapljenog prirodnog plina na svjetskom tržištu, piše Politico.

No zemlje su i dalje oštro podijeljene oko plana, dok Europska središnja banka za njega kaže da bi mogao “ugroziti financijsku stabilnost u eurozoni”.

Posljednji kompromis Vijeća, u koji je također Politico imao uvid u i koji je datiran 9. prosinca, predlaže smanjenje gornje granice na 220 eura po MWh tijekom pet dana i 35 eura po MWh iznad globalnih cijena LNG-a.

Ali to nije bilo dovoljno za Belgiju, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Latviju, Italiju, Litvu, Maltu, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju i Slovačku. Te su zemlje, kojih ima dovoljno da formiraju blokirajuću manjinu i potkopaju dogovor, zahtijevale da se gornja granica još znatno smanji, na 160 eura po MWh s rasponom od 20 eura po MWh, pokazuje dokument.

Oni također žele da se mjera ne primjenjuje samo na trgovanja mjesec unaprijed. Ali to je nešto što su neke zemlje koje su skeptičnije prema ograničenju cijena, poput Njemačke, Nizozemske, Austrije, Danske, Estonije i Luksemburga, rekle da je “crvena linija”, rekao je jedan diplomat.

Veleposlanici bi se ponovno trebali sastati danas kako bi dalje raspravljali o toj mjeri, uoči izvanrednog vijeća sutra, prenosi Index.

Tagovi: plin, Europska unija, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Zaposlenici Petrola pitaju Vladu: Sprema li se prodaja kompanije?
NEZADOVOLJSTVO
Zaposlenici Petrola pitaju Vladu: Sprema li se prodaja kompanije?
LJUBLJANA - Predstavnici zaposlenika Petrola poručuju da ograničene marže naftnih derivata ne pokrivaju ni troškove poslovanja, a država si priuštila sve veće namete i poreze. Ako se tako nastavi, prema njihovoj procjeni, bit će ugrožena radna mjesta.
Cijene nafte pale, u fokusu potražnja u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, u fokusu potražnja u SAD-u
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima na 82 dolara budući da se rast zaliha u SAD-u nadovezao na strahovanja ulagača da će oklijevanje američke središnje banke sa snižavanjem troškova zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.
Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane
OIE
Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane
ZAGREB - Jadranski naftovod je putem povezanog društva JANAF OIE sklopio Ugovor o kupoprodaji 100% udjela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 MW i priključne snage 9,99 MW.
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
POZIV
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
PARIZ - Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u zemlju, rekao je njezin predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj potrazi najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku burzu.
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
RAT U UKRAJINI
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
KIJEV - Ruske bespilotne letjelice pogodile su rano u srijedu energetska postrojenja te prekinule opskrbu električnom energijom u nekim dijelovima Sumske oblasti na sjeveru Ukrajine, rekli su dužnosnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE