GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Remont riječke rafinerije – INA se pobrinula za opskrbu

Remont riječke rafinerije – INA se pobrinula za opskrbu
SIGURNA OPSKRBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 13:13
Autor: SEEbiz
Operativni direktor Rafinerija i marketinga Ine, Goran Pleše, govorio je o detaljima predstojećeg remonta u Rafineriji nafte Rijeka za Novi list. Remont rafinerije će potrajati do sredine ožujka iduće godine, a za to vrijeme neće biti proizvodnje.

Pleše je objasnio i kako će remont utjecati na dinamiku radova na više od 600 milijuna eura vrijednom novom postrojenju za preradu teških ostataka nafte (DCU) i pratećim pogonima i objektima, kao i u kojoj su fazi radovi i kada će postrojenje započeti s probnim, odnosno komercijalnim radom. Operativni direktor Rafinerija i marketinga u Ini, istaknuo je da upravo započeti remont ni na koji način nije povezan s Projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, odnosno izgradnjom DCU postrojenja, za razliku od prošlogodišnje višemjesečne obustave proizvodnje koja je bila nužna zbog radova u okviru modernizacije rafinerije. - Mnogi će se pitati zašto tada nije odrađen i remont, no to tada nije bilo moguće obaviti u potpunosti zbog kompleksnosti i iznimno visokih sigurnosnih rizika. Ipak, odrađen je dio aktivnosti koje su značajno smanjile rizik i trajanje nadolazeće obustave. Ono što želim naglasiti je da ćemo provedbom ovog remonta, vrijednog više od 40 milijuna eura, biti još korak bliže dovršetku transformacije riječke u modernu europsku rafineriju, što je jedan od naših ključnih strateških ciljeva i zato smo maksimalno angažirani u provedbi ovog remonta. Govoreći o aktualnom remontu, važno je naglasiti da je unaprijed planiran za ovu zimu, a nužan je iz više razloga. Ponajprije to su zakonske obveze. Naime, posljednji redovni remont odrađen je 2019. Drugi važan razlog predstavljaju radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u narednom razdoblju, što će dodatno pridonijeti sigurnosti opskrbe tržišta. Treća važna stvar je da će se zastoj tijekom remonta iskoristiti i za vrijedne investicijske projekte u svrhu povećanja energetske učinkovitosti postojećih postrojenja, što će pridonijeti i dodatnom smanjenju utjecaja rafinerije na okoliš, kaže Pleše.

INA OSIGURALA OPSKRBU

Na pitanje o sigurnosti opskrbe za vrijeme trajanja remonta, odnosno je li INA ugovorila dovoljne količine derivata iz uvoza, Pleše odgovara da je za vrijeme trajanja radova ugovorena kompletna opskrba. - Svi derivati dopremat će se morskim putem s mediteranskog tržišta. Podsjećam da je postojao neopravdan strah dijela javnosti tijekom posljednjeg zastoja, ali kao što smo uvijek govorili, nema razloga za brigu i nestašica goriva nije bilo. INA je tada, kao što namjerava i sada, unaprijed planiranim aktivnostima osigurala dovoljne količine naftnih derivata, ističe Pleše.

NOVO POSTROJENJE

Što se tiče radova na izgradnji DCU postrojenja, dodaje da oni za vrijeme remonta neće biti prekidani.

- Riječ je o dva potpuno odvojena procesa. Trenutačno na ovom projektu modernizacije u rafineriji radove izvodi više od tisuću radnika, a kad im se uskoro pridruže i radnici koji će biti angažirani na remontu, u Rafineriji nafte Rijeka bit će više od 2.500 radnika te će biti izrazito dinamično i izazovno. Dobro smo se pripremili i vjerujemo da možemo ostvariti zacrtane ciljeve, kaže Pleše. Projekt nadogradnje rafinerije, prema njegovim riječima, obuhvaća više raznih projekata. Izgradnja DCU-a, odnosno Postrojenja za obradu teških ostataka najveći je od njih, ali tu su i ostali elementi poput nove luke, silosa, transportnog sustava, nove trafostanice i slično. - Ako gledamo ukupno, projekt je na 82 posto gotovosti, od čega su inženjering i nabava gotovo potpuno završeni, dok je fokus na izgradnji koja je trenutačno na 71 posto realizacije. Ranije ove godine, tijekom posljednjeg zastoja rafinerije, završeni su radovi nadogradnje i povećanja kapaciteta postojećih procesnih jedinica SRU, odnosno Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU, odnosno Hidrokrekinga, kako bi se one uskladile s novim postrojenjem za obradu teških ostataka. Navedene procesne jedinice sada su u stabilnom radu. Trafostanice koje sam spomenuo i prateći novi energetski objekti u potpunosti su izgrađeni. Ishodovali smo sve potrebne dozvole za povezivanje na električnu mrežu i spojili rafineriju na mrežu visokog napona čime je osiguran stabilniji rad svih postrojenja. Sada smo fokusirani na dovršetak samog postrojenja za obradu teških ostataka. Do kraja godine očekujemo završetak građevinskih radova na jami za koks, nakon čega će se fokus usmjeriti k cjevarskim radovima. U tijeku su i radovi podizanja elemenata zatvorenog transportnog sustava koji će služiti za otpremanje koksa iz novog postrojenja u silos za njegovo skladištenje. U luci se pak postavljaju konstrukcije za pretovar tereta na brodove. Završetak svih radova na luci se očekuje nakon proljeća 2024. Naš nepromijenjen cilj i nastojanje je da se nakon završetka svih radova na Projektu nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka s pokretanjem proizvodnje započne do kraja 2024.


Tagovi: Rafinerija Rijeka, Ina, rafinerija, goran pleše, ina, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
DIZEL
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
WASHINGTON - Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se ispod razine od 82 dolara pod pritiskom bojazni da bi američka središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do ljeta, što bi zakočilo gospodarstvo i potražnju za energentima.
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
NAJAVE
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
DOHA - Katar će povećati proizvodnju prirodnog plina unatoč velikom padu cijena na svjetskim tržištima u posljednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Europi i Aziji.
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
U Sloveniji poskupljuje gorivo
GORIVO
U Sloveniji poskupljuje gorivo
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će u Sloveniji rasti uz nepromijenjene trošarine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE