GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reuters: EU kupuje sve više ukapljenog plina iz Rusije

Reuters: EU kupuje sve više ukapljenog plina iz Rusije
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2024 / 20:01
Autor: SEEbiz
LONDON - Nova ruta zapad-istok ostavlja Europu i dalje vezanu uz ruski plin.

Od izbijanja sukoba u Ukrajini, zapadnoeuropske vlade nastojale su smanjiti svoju energetsku ovisnost o Rusiji, no kada je riječ o plinu, opskrbu plinovodima sve više zamjenjuju ruskim ukapljenim prirodnim plinom, piše Reuters.

Reutersova analiza pokazala je da je više od desetine ruskog plina koji se prije isporučivao plinovodima u Europsku uniju zamijenjeno ukapljenim prirodnim plinom (LNG) isporučenim u luke EU-a.

Prošle je godine ruski proizvođač Novatek prodavao energente u EU po nižim cijenama koje su kupci u drugim dijelovima svijeta odbili, a Gazprom je povećao izvoz iz svog novog projekta Port LNG, kompenzirajući tako smanjene isporuke plinovodima prema zapadu. .

Španjolska, koja ima najveću flotu uvoznih terminala u EU i dosad nije uvozila ruski plin plinovodima, postala je najveći reeksporter ruskih pomorskih zaliha. Rast količine LNG-a doveo je do toga da se udio ruskog plina u isporukama EU vratio na oko 15 posto. Rusija je prošle godine isporučila više od 15,6 milijuna metričkih tona LNG-a u luke EU-a, što je povećanje od 37,7 posto u usporedbi s 2021. godinom.

Ovo povećanje ne krši zakone EU jer su zapadne vlade nametnule sankcije na naftu na početku rata u Ukrajini u veljači 2022., ali nisu učinile isto za prirodni plin. Umjesto toga, Europska komisija pozvala je na dobrovoljni prekid uvoza ruskog goriva do 2027.4

Tagovi: lng, plin, reters
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE