GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rosneft tuži njemačku vladu

Rosneft tuži njemačku vladu
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2023 / 16:51
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Ruska naftna kompanija Rosneft podnijela je njemačkom ustavnom sudu tužbu protiv vlade zbog uvođenja državne uprave u njezinoj podružnici, rekli su danas odvjetnici kompanije. U rujnu prošle godine vlada je preuzela Rosneft Deutschland povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju. U listopadu je Rosneft zbog toga podigao tužbu.

Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače. Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj, podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom, a derivatima opskrbljuje i dijelove Poljske.

Njemačko ministarstvo gospodarstva bez komentara
EU je uveo embargo na rusku naftu koja se dostavlja brodovima i Njemačka je pokušavala pronaći druga rješenja za opskrbu rafinerija. Vlada je odluku o uvođenju državne uprave branila tvrdnjom da je zbog poremećaja u opskrbi ruskom naftom željela osigurati opskrbu derivatima, a upravni sud odbacio je u ožujku Rosneftovu tužbu zaključivši da vlada uvođenjem državne uprave nije prekoračila mandat.

Rosneftov pravni zastupnik Malmendier Legal objavio je da je podnio tužbu ustavnom sudu u kojoj ukazuje na proceduralne pogreške nižeg suda, kršenje ustavnog načela prava na saslušanje i neustavnost dijela njemačkog zakona o energetskoj sigurnosti.

Istaknuli su da je Rosneft podnio tužbu saveznom upravnom sudu i zbog vladinih odluka o produljenju mandata državne uprave. Njemačko ministarstvo gospodarstva, koje nadzire upravu, nije odgovorilo na upit Reutersa da komentira novi pravni potez Rosnefta.

Tagovi: rosnedt, njemačka, rafinerije
PROČITAJ I OVO
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
NAJAVE
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
DOHA - Katar će povećati proizvodnju prirodnog plina unatoč velikom padu cijena na svjetskim tržištima u posljednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Europi i Aziji.
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
U Sloveniji poskupljuje gorivo
GORIVO
U Sloveniji poskupljuje gorivo
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će u Sloveniji rasti uz nepromijenjene trošarine.
Slovenija: Proizvodnja električne energije u godini veća 17%
RAST
Slovenija: Proizvodnja električne energije u godini veća 17%
LJUBLJANA - Neto proizvodnja električne energije u siječnju je dosegla 1354 gigavat sata (GWh) i bila je dva posto viša nego lani u prosincu, a 17 posto više nego lani u siječnju.
Bičakčić: BiH gubi energetsku moć, mora uvoziti struju
POGORŠANJE
Bičakčić: BiH gubi energetsku moć, mora uvoziti struju
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina gubi moć u izvozu električne energije u čemu je bila lider među zemljama regije i po svemu sudeći već ove godine biće primorana da uvozi znatne količine struje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE