GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD sankcionirao novu skupinu kompanija zbog ruske nafte

SAD sankcionirao novu skupinu kompanija zbog ruske nafte
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2023 / 12:30
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - SAD je uveo sankcije novoj skupini brodara i vlasnika brodova zbog prijevoza ruske nafte po cijenama iznad limita koji je odredila skupina G7.

SAD je u suradnji s partnerima u skupini G7 zaprijetio sankcijama kompanijama budu li servisirale pomorski transport ruske nafte skuplje od 60 dolara po barelu, nastojeći smanjiti prihode Rusije za financiranje invazije na Ukrajinu.

Meta su sankcija u prvom redu prijevoznici i osiguravatelji kojima prijeti zamrzavanje imovine i raskid poslovnih odnosa s partnerima u SAD-u i zemljama G7.

Sredinom listopada američko ministarstvo financija uvelo je sankcije tvrtki Ice Pearl Navigation SA sa sjedištem u Turskoj, vlasniku tankera Yasa Golden Bosphorus, koji, kako su naveli, transportira naftu sa cijenom većom od 80 dolara po barelu.

Sankcionirali su tada i tvrtku Lumber Marine SA sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlasnika tankera SCF Primoyre, za koji su ustvrdili da prevozi rusku naftu sa cijenom većom od 75 dolara po barelu.

U četvrtak uvrstili su na popis i kompanije sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited i Gallion Navigation Incorporated i tri broda u njihovom vlasništvu.

Brodovi Kazan, Ligovsky Prospect i NS Centurys plovili su pod zastavom Liberije i koristili su u prijevozu nafte ruskog porijekla usluge američkih državljana, dodali su.

- Brodarske tvrtke i brodovi koji sudjeluju u trgovini ruskom naftom i koriste usluge kompanija u Koaliciji za cjenovni limit moraju biti svjesni da ćemo pozvati na odgovornost za nepoštivanje (sporazuma - op. ur.), rekao je u izjavi zamjenik ministra financija Wally Adeyemo.

Ustrajemo u očuvanju stabilnosti tržišta unatoč ratu Rusije protiv Ukrajine i istodobno smanjujemo zaradu koju Kremlj koristi za financiranje nezakonitog rata i nepokolebljivi smo u sankcioniranju onih koji omogućuju zaobilaženje cjenovnog limita", naveo je Adeyemo.

Tagovi: ruska nafta, Rusija, nafta, sankcije
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE