GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina

SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 13:30
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.

Kabinet predsjednika Joea Bidena sprema se tako i treću godinu zaredom produljiti razdoblje tijekom kojeg Amerikanci mogu kupovati E15, benzin s 15-postotnim udjelom etanola.

Prodaja tog goriva obično je zabranjena od 1. lipnja do rujna jer dodavanje etanola benzinu povećava zagađenje smogom za visokih temperatura. "Budući da mjera ne bi trebala značajno promijeniti situaciju sa zagađenjem zraka, EPA zaključuje da je (...) u javnom interesu", napisao je čelnik EPA-e Michael Regan.

Zabrana će biti suspendirana od 1. svibnja na 20 dana, a uprava će je po potrebi produljiti. Odluka je razveselila ključnu američku poljoprivrednu regiju uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Lobi uzgajivača kukuruza već dugo pokušava protegnuti prodaju na cijelu godinu.

U veljači je Bidenov kabinet odobrio zahtjev guvernera da se E15 od 2025. prodaje u njihovim saveznim državama i tijekom ljeta. Zadovoljni su i u udruzi proizvođača goriva.

"Budući da cijene plina ponovo rastu i da globalna energetska tržišta potresaju geopolitički sukobi, pozdravljamo odlučan potez predsjednika Bidena i upravitelja EPA-e Michaela Regana koji bi trebao spriječiti potencijalnu nestašicu goriva ovog ljeta i ograničiti cijene plina", rekao je predsjednik udruge Geoff Cooper.

Tagovi: gorivo, benzin, dizel, etanol
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE