GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija će dobivati plin iz Alžira, potpisan trogodišnji ugovor

Slovenija će dobivati plin iz Alžira, potpisan trogodišnji ugovor
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2022 / 17:53
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Veletrgovac plinom Geoplin potpisao je danas u Alžiru ugovor o opskrbi prirodnim plinom s lokalnom državnom energetskom tvrtkom Sonatrach. Ugovor je potpisan na tri godine, a predviđa isporuku 300 milijuna prostornih metara plina odn oko trećine godišnjih potreba Slovenije. Isporuka će započeti 1. siječnja 2023.

Ugovor je potpisan na marginama posjeta ministra infrastrukture Bojana Kumra i ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon Alžiru.

"Potpisom ćemo osigurati dodatnu pouzdanost u opskrbi plinom u kraćim vremenskim razdobljima, stoga sam sretan i ponosan što smo u tome uspjeli", rekao je Kumer na potpisivanju, priopćeno je iz Ministarstva infrastrukture.

Ugovor je ocijenio vrlo važnim i strateškim, a žele ga nadograditi i povećati isporuku plina iz Alžira u Sloveniju.

Brojne mogućnosti za razvoj suradnje vide i na području obnovljivih izvora energije s naglaskom na solarnu energiju i razmjenu dobre prakse u tim područjima, dodao je ministar.

Iz Geoplina je odvojeno priopćeno da ugovor koji su potpisali predsjednik Uprave Geoplina Matija Bitenc i direktorica Sektora za marketing plina Sonatracha Samia Hamadache predstavlja važan korak u osiguravanju daljnje diversifikacije izvora nabave prirodnog plina.

„Sporazum o opskrbi prirodnim plinom iz Alžira od strateške je važnosti za tvrtku Geoplin koja prirodnim plinom opskrbljuje industrijske potrošače i trgovce prirodnim plinom. Predstavlja daljnju diversifikaciju Geoplinovog ionako raznolikog portfelja izvora i ruta nabave prirodnog plina“, istaknuo je Bitenc prilikom potpisivanja.

Ugovor je sklopljen za razdoblje od 1. siječnja 2023., kada će i početi isporuka, do 31. prosinca 2025. Plin će se transportirati plinovodima od Tunisa preko Sredozemnog mora i Italije do ulazne točke u slovenski plinovodni sustav. Gorica-Šempeter.

Kako kažu u Geoplinu, sklopljeni srednjoročni ugovor rezultat je odlične suradnje Geoplina i Sonatracha u razdoblju od 1992. do 2012. godine, kao i višemjesečnih razgovora i suradnje dviju kompanija.

U sklopu posjeta ministrica Fajon susrela se s alžirskim ministrom vanjskih poslova i nacionalnih zajednica u inozemstvu Ramtanom Lamamrom. Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o suradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova koji sadrži konkretne prijedloge za jačanje suradnje između dviju zemalja, između ostalog i na području obnovljivih izvora energije.

"Ministarstvo vanjskih poslova nastavit će otvarati vrata gospodarskoj suradnji dviju zemalja", istaknula je Fajon. Dvojica ministara razgovarala su io otvaranju veleposlanstava u obje zemlje te aktualnostima u Europi i sjevernoj Africi.

Odnosi Slovenije i Alžira posebno su ojačali u posljednjih godinu dana kako na političkom tako i na gospodarskom planu, i to redovitim političkim susretima na najvišoj razini, potpisivanjem sporazuma o gospodarskoj suradnji i sporazuma o opskrbi Slovenije plinom, prema podacima Ministarstva infrastrukture.

Dvije zemlje surađuju i u okviru EUMED neformalne skupine zemalja koje povezuju mediteranske i aktualne EU teme. Ministrica Fajon imala je i kurtoazni susret s predsjednikom Alžira Abdelmadjidom Tebuneom.

U Geoplinu su podsjetili da se ove godine obilježava i 30 godina od ratifikacije sporazuma između Slovenije i Alžira o uspostavi diplomatskih odnosa, što predstavlja početak gospodarske suradnje dviju zemalja.

Tagovi: alžirski plin, slovenija, Geoplin, Tanja Fajon
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE