GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Očekuje se transformacija sektora distribucije električne energije

Slovenija: Očekuje se transformacija sektora distribucije električne energije
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2023 / 16:21
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Prema informacijama Dnevnika, Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike razmatra transformaciju sektora distribucije električne energije. Nakon prosinačkog prelaska tvrtke SODO pod okrilje Elesa, u idućim koracima poslove SODO-a u potpunosti bi preuzeo Eles, a istovremeno bi se pet elektrodistribucija spojilo u samo dvije.

Kako piše Dnevnik danas, prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo razmatra nekoliko različitih scenarija kako objediniti, povezati i optimizirati današnji rascjepkani elektroenergetski sektor. Priča se da naginju spajanju svih pet elektrodistribucija u dvije.

Tako bi se Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska i Elektro Primorska spojili u jedno državno poduzeće koje bi se brinulo o distribuciji električne energije u zapadnom dijelu države. Sjedište tvrtke bilo bi u Ljubljani, pretpostavlja se u prostorijama Elektre Ljubljana. Udruženi Elektro Maribor i Elektro Celje preuzeli bi opskrbu istočnog dijela države. Sjedište tvrtke bilo bi u Mariboru.

S druge strane, prema neslužbenim informacijama lista, u sljedeće dvije godine očekuje se potpuni gašenje operatora distribucijske mreže SODO, a njegove će poslove preuzeti Eles. Od osnivanja SODO-a, podsjetio je Dnevnik, politička i stručna bojazan da je to društvo zapravo nepotrebno tijelo, jer sve konkretne poslove oko distribucijske mreže zapravo obavljaju navedene distribucijske tvrtke. No tvrtka nam je potrebna zbog (europskih) zakonskih zahtjeva koji nalažu strogo odvajanje distribucije od marketinških i proizvodnih aktivnosti.

Problem je, ističe list, što pojedine elektrodistribucije posjeduju tvrtke za prodaju ili proizvodnju električne energije. Ukoliko bi elektrodistribucije prodale te tvrtke kćeri, one bi ispunile europske uvjete i same preuzele formalni status mrežnog operatora. Time bi postojanje SODO-a izgubilo smisao. Prema informacijama Dnevnika, to je i krajnji cilj započetih organizacijskih promjena.

U nadležnom ministarstvu kažu da su prilično kritični prema upravama elektrodistribucija i operatora distribucijske mreže. Za navedene tvrtke kažu da su proteklih godina potpuno zaspale, uglavnom su (preskromno) ulagale, a prije svega nisu modernizirale i razvijale elektroenergetsku mrežu kako bi se nosile s izazovima modernog vremena, navodi također Dnevnik.

Tagovi: Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor, Elektro Primorska
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE