GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada za solarne elektrane za kućanstva namijenila 14 milijuna eura

Slovenska vlada za solarne elektrane za kućanstva namijenila 14 milijuna eura
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2024 / 08:25
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska vlada je jučer na sjednici Vladina odbora za gospodarstvo uvrstila projekt samoopskrbe kućanstava električnom energijom u važeći plan razvojnih programa 2024.-2027.

Predviđeno je sufinanciranje solarnih elektrana za individualnu i društvenu samodostatnost. Na raspolaganju će biti 14 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Kako navodi Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike u priopćenju Vlade, iznos bespovratnog novčanog poticaja bit će 50 eura za jedan kilovat (kW) instalirane nazivne snage uređaja za samoopskrbu električnom energijom bez baterije. skladište električne energije, a 500 eura za jedan kW instalirane nazivne električne snage snaga takvog uređaja s rezervnom baterijom.

U oba slučaja financijski poticaj ne može iznositi više od 25 posto opravdanih troškova, a dodjeljuje se za najviše 80 posto zbroja priključnih snaga odvodnih mjesta.

Priznati troškovi ulaganja s porezom na dodanu vrijednost bit će troškovi nabave uređaja, troškovi ugradnje uređaja i puštanja u rad sustava te troškovi pripadajućih elektroinstalacija i opreme.

Ministarstvo procjenjuje da će poticaj biti dodijeljen za 20.440 zahtjeva, od čega će 70 posto zahtjeva biti za uređaje za samoopskrbu bez spremnika s prosječnim iznosom subvencije od 500 eura, a 30 posto zahtjeva za uređaje s baterijskim spremnikom. s prosječnim iznosom subvencije od 5000 eura.

Na raspolaganju je ukupno 14 milijuna eura koji će se osigurati iz Fonda za klimatske promjene. Predviđeno je da financiranje traje do kraja 2025. odn dok se sredstva ne potroše.

Tagovi: solaRI, vlada slovenije, oie
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE