GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smrtonosna kombinacija triju uzroka podiže cijene nafte

Smrtonosna kombinacija triju uzroka podiže cijene nafte
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 16:32
Autor: SEEbiz
BERLIN - Na benzinskim pumpama u Njemačkoj posebno se osjeća rast cijena nafte. Rastu i cijene zlata i bakra.

Ponovo se tržište nafte "pobrinulo" za zabrinutost.

Cijena barela nafte tipa Brent, koja se eksploatira na Sjevernom moru, početkom godine iznosila je nešto malo iznad 70 američkih dolara, a sada je dosegla 90 dolara - rast od preko 20 posto. Taj skok cijena osjećaju i milijuni vozača na benzinskim pumpama, jer je benzin od početka godine poskupio za oko 10 centi po litru - s tendencijom dodatnog poskupljenja.

Trenutno se istovremeno događa nekoliko važnih stvari, objašnjava Carsten Fritsch, analitičar za sirovine iz Commerzbanke: "Rast cijena nafte pokreće kombinacija ekonomskog optimizma, manje ponude nafte i stalnih napetosti na Bliskom istoku."

Posebno su zbivanja na Bliskom i Srednjem istoku doprinijela rastu cijena nafte. Nedavno je, na primjer, u napadu na velepslanstvo Irana u Siriji, iza koga, kako se pretpostavlja, stoji Izrael, ubijeno sedam članova iranske Revolucionarne garde. Incidenti poput ovih pokazuju kako brzo može doći do eskalacije konflikta u regiji - što izaziva zabrinutost u vezi s opskrbom naftom. To doprinosi nesigurnosti tržišnih aktera.

"Osim toga, u posljednje vrijeme smo svjedočili i povećanju broja napada ukrajinskih dronova na rafinerije nafte u Rusiji", dodaje Carsten Fritsch.

Linda Yu iz DZ-Banke također smatra da su geopolitičke napetosti jedan od glavnih pokretača rasta cijena sirove nafte: "Pored toga, trebale bi se oporaviti i prigušena potražnja i oslabljenja ekonomija u Kini i Europi", kaže ova analitičarka u razgovoru za DW. Izgledi za globalni ekonomski oporavak i povećanje potražnje nafte tako potiču rast cijena crnog zlata.

Inače su cijene sirovina, uključujući bakar i zlato, nedavno značajno porasle. Tako je cijena fine unce zlata nedavno premašila 2.300 američkih dolara - apsolutni rekord. Prema riječima Carstena Fritscha iz Commerzbanke, trenutno možemo govoriti o "uzletu sirovina". Razlozi za rast cijena - od nafte do zlata - uglavnom su slični: "U većini slučajeva, to su pokazatelji povećane potražnje - uz istovremeno ograničenu ponudu istih."

Cijena za industriju važnog metala bakra trenutno je također porasla pod utjecajem spekulacija vezanih za smanjenje kamatnih stopa američke Središnje banke (FED). To, pak, slabi američki dolar - što čini sirovine kojima se trguje u dolarima, poput bakra, jeftinijim za investitore u drugim valutnim područjima, povećavajući tako potražnju i cijenu.

Zlato, koje je obično sigurna luka za investitore u kriznim situacijama, zbog rasta cijena zbunjuje investitore i promatrače tržišta. Neki od njih pretpostavljaju da je to povezano s očekivanim smanjenjem kamatnih stopa. Međutim, Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council) također ukazuje na trenutno veliki interes mnogih centralnih banaka. One su, kako je rečeno, u posljednje vrijeme nastavile kupovinu zlata "u velikim količinama". Spominju se središnje banke Kine, ali i Poljske, Češke, Indije, Singapura i Libije. Dakle, i ovdje se veća potražnja pobrinula za rast cijena.

U slučaju nafte, poseban faktor koji ograničava ponudu je - OPEC. Organizacija zemalja izvoznica nafte je prije nekoliko mjeseci smanjila proizvodnju. Sredinom ovog tjedna, OPEC je objavio da ne planira mijenjati tu politiku proizvodnje. To će vjerojatno doprinijeti održavanju napetosti na globalnim tržištima i tijekom idućih mjeseci - i može dodatno podići cijenu nafte. Također, prema izvještaju agencije Bloomberg, Irak je u ožujku proizveo više nafte nego što je bilo dogovoreno, a i ruski izvoz nafte je porastao. Linda Yu iz DZ-Banke predviđa daljnjii rast cijena nafte na godišnjoj razini, možda čak i do 95 američkih dolara po barelu.

Za vozačice i vozače automobila, ove vijesti vezane za 159-litarsku bačvu nisu dobre - barem ne za one koji koriste vozila s motorom s unutarnjim sagorijevanjem. Razvoj cijena nafte ima direktno opipljive posljedice na benzinskim pumpama. Budući da su cijene benzina i dizela usko povezane s cijenama sirove nafte, rastuće cijene nafte uzrokuju veće cijena goriva. Zbog toga potrošači moraju dublje zavući ruku u džep kada žele napuniti rezervoar svog automobila. Na to također ukazuje i nedavna provedena analiza ADAC-a o razvoju cijena goriva u ožujku. Prema njoj, cijena litre supera E10 je rasla tri tjedna zaredom i u prosjeku je iznosila 1,787 eura.

S druge strane, cijena dizela skoro da se nije mijenjala. To što je dizel manje pogođen rastom cijena, kako ističu iz ADAC-a, vjerojatno je posljedica skorog kraja sezone grijanja - tada se smanjuje potražnja za lož-uljem, goriva koje je vrlo slično dizelu.

Tagovi: nafta, cijene nafte, barel nafte, bakar, zlato, robe, sirovine
PROČITAJ I OVO
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
POSLJEDICE
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
LONDON - Svjetska potražnja za strujom snažno će porasti u ovoj i idućoj godini zbog "robusnog" kineskog i indijskog gospodarstva, toplinskih valova i 'zelenih' tehnologija i podržati stabilnu upotrebu ugljena u proizvodnji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
LNG
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
ZAGREB - Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta "Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal", potpisan je u petak u Ministarstvu gospodarstva.
Kineski proizvođači vjetroturbina sele se u Europu
STRATEŠKI
Kineski proizvođači vjetroturbina sele se u Europu
BERLIN/FRANKFURT/LONDON - Kineski proizvođači vjetroturbina ovog su mjeseca ostvarili svoju prvu narudžbu u Njemačkoj, dok grade zamah na europskom tržištu i povećavaju zabrinutost u industriji EU da se suočava s egzistencijalnom prijetnjom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE