GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu

Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
DIZEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.

Europski uvoz američkog dizela spustio se od početka mjeseca na 6,65 milijuna barela, s 11,44 milijuna barela u siječnju, najviše razine od kolovoza 2017., prema analizi tvrtke za praćenje brodova Kpler.

Cijene dizela u SAD-u nakratko su u veljači dosegnule najvišu razinu u četiri mjeseca, premašivši 48 dolara za barel.

Poteškoće u isporukama dizela iz SAD-a dodatno su pogoršale manjak u opskrbi Europe koja se nekada oslanjala na ruski izvoz. Mnogi opskrbljivači s Bliskog istoka i iz Azije prisiljeni su pak preusmjeriti isporuke oko Rta dobre nade zbog krize u Crvenom moru, što je rezultiralo kašnjenjima i višim cijenama.

Čini se da je europski dizel ključni rizični proizvod zbog preusmjeravanja isporuka i dostupnosti opskrbe, napisali su ovog mjeseca analitičari tvrtke Macquarie u bilješci.

Izvoz se smanjio nakon što je rafinerija Whiting u Indiani koja dnevno proizvodi 435.000 barela, zatvorena početkom veljače nakon nestanka struje. Nekoliko postrojenja zaustavio je pak val hladnoće sredinom siječnja, poput rafinerije TotalEnergiesa u tesaškom Portu Arthuru, kapaciteta 238.000 barela.

Postrojenje Motiva Enterprisesa u Port Arthuru, koje prerađuje 626.000 barela dnevno, gasi pak preradu zbog radova na održavanju.

Stopa iskorištenosti rafinerija u SAD-u pala je s gotovo 93 posto na početku godine na 80,6 posto u veljači, najnižu razinu od prosinca 2022., prema vladinim podacima.

Cijene dizela u sjeverozapadnoj Europi kontinuirao su rasle tijekom veljače, premašivši 118 dolara po barelu u prosjeku, u usporedbi sa 109 dolara prije godinu dana.

Budući da europske rafinerije u ožujku i travnju čeka redovni remont, cijene dizela u Europi mogle bi porasti još i više porasti, što bi moglo oživjeti isporuke američkog dizela, rekao je analitičar Kplera Matt Smith.

Tagovi: dizel, nafta, gorivo
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE