GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu

Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
DIZEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.

Europski uvoz američkog dizela spustio se od početka mjeseca na 6,65 milijuna barela, s 11,44 milijuna barela u siječnju, najviše razine od kolovoza 2017., prema analizi tvrtke za praćenje brodova Kpler.

Cijene dizela u SAD-u nakratko su u veljači dosegnule najvišu razinu u četiri mjeseca, premašivši 48 dolara za barel.

Poteškoće u isporukama dizela iz SAD-a dodatno su pogoršale manjak u opskrbi Europe koja se nekada oslanjala na ruski izvoz. Mnogi opskrbljivači s Bliskog istoka i iz Azije prisiljeni su pak preusmjeriti isporuke oko Rta dobre nade zbog krize u Crvenom moru, što je rezultiralo kašnjenjima i višim cijenama.

Čini se da je europski dizel ključni rizični proizvod zbog preusmjeravanja isporuka i dostupnosti opskrbe, napisali su ovog mjeseca analitičari tvrtke Macquarie u bilješci.

Izvoz se smanjio nakon što je rafinerija Whiting u Indiani koja dnevno proizvodi 435.000 barela, zatvorena početkom veljače nakon nestanka struje. Nekoliko postrojenja zaustavio je pak val hladnoće sredinom siječnja, poput rafinerije TotalEnergiesa u tesaškom Portu Arthuru, kapaciteta 238.000 barela.

Postrojenje Motiva Enterprisesa u Port Arthuru, koje prerađuje 626.000 barela dnevno, gasi pak preradu zbog radova na održavanju.

Stopa iskorištenosti rafinerija u SAD-u pala je s gotovo 93 posto na početku godine na 80,6 posto u veljači, najnižu razinu od prosinca 2022., prema vladinim podacima.

Cijene dizela u sjeverozapadnoj Europi kontinuirao su rasle tijekom veljače, premašivši 118 dolara po barelu u prosjeku, u usporedbi sa 109 dolara prije godinu dana.

Budući da europske rafinerije u ožujku i travnju čeka redovni remont, cijene dizela u Europi mogle bi porasti još i više porasti, što bi moglo oživjeti isporuke američkog dizela, rekao je analitičar Kplera Matt Smith.

Tagovi: dizel, nafta, gorivo
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE