GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solarni paneli na sve više njemačkih krovova

Solarni paneli na sve više njemačkih krovova
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2023 / 20:02
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački građani sve više žele instalirati solarne panele na svoje kuće. Samo u prvom tromjesečju 2023. na krovove je postavljeno 159.000 fotonaponskih jedinica, 146 posto više nego od siječnja do travnja prethodne godine, objavila je u utorak udruga za solarnu energiju BSW.

BSW očekuje dvoznamenkasti rast potražnje za solarnim uređajima u Njemačkoj sedmu godinu zaredom. Osim vlasnika kuća, solarne instalacije traže i drugi investitori, poput poljoprivrednika koji ih postavljaju na svoja imanja.

Udruga je izvješće objavila prije početka ovogodišnjeg sajma Intersolar u Münchenu. Sajam je važno mjesto okupljanja aktera iz područja zelene energije.

Prema BSW-u, broj novih solarnih baterija već će krajem ovog mjeseca premašiti broj svih instaliranih baterija u 2022. godini.

Direktor BSW-a Carsten Körnig smatra da je više čimbenika pridonijelo procvatu, među kojima je bio i enormni porast cijena energije prošle godine te posljedice pandemije.

"Mnogi vlasnici kuća uložili su velika sredstva u svoje domove tijekom pandemije", kaže Koenig. Potražnja vlasnika privatnih kuća je, inače, jedan od ključnih motora prelaska na klimatski neutralnu energiju.

Interes za solarne panele i baterije više se nego utrostručio od 2019. do 2022. godine, objavio je BSW, pozivajući se na podatke Federalne agencije za mrežne sustave, koja je također nadležna za distribucijsku mrežu električne energije.

"Gotovo svi pokazatelji su u fazi rasta. Solarni sustavi su financijski pristupačni, broj stručnjaka raste, situacija s opskrbom se razvedrila, a tržišne barijere nestaju", rekao je Koenig.

Tagovi: SOLARNI PANEI,I SOLARNA ENERGIJA
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE