GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska smanjila potrošnju struje unatoč vrućinama

Španjolska smanjila potrošnju struje unatoč vrućinama
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Potrošnja struje u Španjolskoj pala je za 3,7 posto tjedan dana nakon što su na snagu stupile mjere štednje, unatoč vrućinama koje obično potiče ljude da uključe rashladne uređaje, izjavila je u srijedu ministrica energetike i okoliša Teresa Ribera.

Čini se da će stroge kontrole temperature i uredba o gašenju svjetala u javnim zgradama i izlozima osigurati više od pola uštede koju je Španjolska obećala u sklopu nastojanja Europske unije da smanji potrošnju plina uoči zime, rekla je Ribera.

U usporedbi s istim tjednom prošle godine potrošnja je pala za šest posto kada se izuzmu čimbenici poput temperature i strukture radnog vremena, priopćilo je ministarstvo energetike i okoliša.

Zemlje EU-a pristale su smanjiti potrošnju plina za 15 posto i napuniti zalihe kako bi se pripremile za moguću obustavu isporuka iz Rusije. Do ruske invazije na Ukrajinu EU je u Rusiji nabavljala 40 posto potrebnog plina.

Španjolska ima tek ograničene kapacitete za izvoz viška plina susjedima i obećala je smanjiti potrošnju za sedam posto. Uvelike se oslanja na kombinirane termoelektrane koje su u srpnju proizvele trećinu električne energije.

Ribera je naglasila i da mehanizam subvencioniranja troškova goriva termoelektranama koji su Španjolska i Portugal uveli u lipnju donosi željene rezultate i spušta cijene električne energije.

U protekla dva mjeseca potrošači čiji su računi vezani uz veleprodajnu cijenu i oni koji su nedavno produljili ugovore na slobodnom tržištu uštedjeli su 1,38 milijardi eura, ustvrdila je španjolska ministrica.

Tagovi: Španjolska, struja, potrošnja struje
PROČITAJ I OVO
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
RASPRODAJA
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
MOSKVA - Gazprom, energetski div u srcu ruskog gospodarstva, objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane s prekidima opskrbe Europe povezanima s invazijom na Ukrajinu.
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara budući da su smanjene zalihe u SAD-u i poboljšani kineski uvoz raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u dva vodeća svjetska potrošača.
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
STRUČNJACI
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
BERLIN - Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća, procjenjuju stručnjaci, napominjući da će se novi energent uglavnom nabavljati u inozemstvu
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE