GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija planira da nastavi povezivanje sa susedima u energetskom sektoru

Srbija planira da nastavi povezivanje sa susedima u energetskom sektoru
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2024 / 17:20
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je u Atini da Srbija planira da nastavi da radi na povezivanju sa susedima u sektoru gasa, prenosne električne energije i transporta nafte, što je uslov veće energetske sigurnosti i daljeg napretka u oblasti energetike.

Đedović Handanović, je na Ministarskom sastanku Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC) , istakla da je energetska sigurnost Zapadnog Balkana ujedno i energetska bezbednost Evrope, navodi se na sajtu vlade.

To je istovremeno, kako je dodala, i glavna tema za bolje povezivanje kako bismo imali veću sigurnost snabdevanja kroz energetsku infrastrukturu, ali i kroz transformaciju sektora električne energije, koji je prioritet u energetskoj tranziciji.

Ona je navela da je, kada je reč o Srbiji, tema razgovora bila i izgradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega RHE Bistrica.

Prema njenim rečima, namera je da se sa Rumunijom dodatno pojača povezanost, imajući u vidu da je u planu proširenje kapaciteta hidroelektrana na Đerdapu, a u perspektivi i gradnja nove reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3.

Regionalno povezivanje nam je važno i kako bismo izgrađene nove kapacitete iz OIE mogli lakše i brže da integrišemo na mrežu, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da će posle gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, naša zemlja raditi na povezivanju i sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, što će doneti dodatne izvore gasa u slučaju potrebe, dok je u naftnom sektoru prioritet gradnja novog naftovoda između Srbije i Mađarske.

Ona je prenela da se razgovaralo i o vodoniku kao energentu budućnosti, za koji se Srbija priprema kroz donošenje neophodne regulative za razvoj vodonika, kao i kroz razgovore o mogućnostima za proizvodnju ovog energenta u našem industrijskom sektoru.

Prema njenim rečima, Srbija je prepoznata kao lider u zelenoj energetskoj tranziciji u okviru Energetske zajednice zbog napretka koji je ostvaren u prethodnih godinu dana u oblasti dekarbonizacije i reformama sprovedenim u energetskom sektoru.

Tagovi: đedović, gasovod, plinovod, energetika
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE