GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: Ima prostora za rast potrošnje plina

Stručnjaci: Ima prostora za rast potrošnje plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 17:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić kazao je u srijedu da ima prostora za rast potrošnje plina u Hrvatskoj, kao i za smanjenje štetnih emisija CO2, poručivši da treba pokušati što prije zamijeniti energente s većim emisijama CO2 s plinom.

"Ako uzmemo zemlje koje imaju bolji BDP od Hrvatske, vidimo da je i potrošnja iznad tisuću kubika po stanovniku, a imamo i zemalja u kojima je potrošnja preko 2000 kubika po stanovniku. U Hrvatskoj je to oko 750 kubika po stanovniku i prostora ima, ali se mora jače raditi na razvoju gospodarstva", izjavio je Pudić. Ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj kreće se oko 3 milijarde kubika na godinu.

Pudić je rekao i da treba voditi i računa o energetskoj učinkovitosti, da se plin ne rasipa. Ocijenio je da ima prostora i za razvoj plinske infrastrukture, dodavši da svaki veći tranzit LNG-a kroz Hrvatsku znači i nižu cijenu plina za hrvatske građane.

Govoreći o liberalizaciji tržišta od travnja, Pudić je rekao da su neke tvrtke, koje su u obvezi javne usluge opskrbe plinom, zadržale, neke proširile, a neke izgubila svoja područja opskrbe te da građani mogu i dalje sklapati ugovore bilo s kojim opskrbljivačem ili ga promijeniti. Lokalne tvrtke koje su izgubile obvezu javne usluge, u većini su sklopile ugovore sa svojim kućanstvima na tržišnoj osnovi.

Kako je istaknuo, veći je dio kućanstava od početka travnja, kada ih je 86,4 posto koristilo javnu uslugu opskrbe plinom a 13,6 posto kupovalo plin po tržišnim uvjetima, prešlo na tržišnu uslugu. Njihov broj se mijenja, pa ih sada oko 75 posto koristi javnu uslugu, a ostali tržišnu.

Govoreći o okrupnjavanju i preuzimanjima u distribuciji plina, Pudić je rekao da očekuje daljnju konsolidaciju i okrupnjavanja.

"Prije je gotova svaka općina imala svoju distribuciju, o cijenama je odlučivala lokalna samouprava, dok sada više ne mogu utjecati na cijenu. Izazovi su pred distributerima znatno veći, pa dolazi do okrupnjavanja i vjerujem da će se to nastaviti", kazao je.

Pritom, navodi kako je teško reći koliko bi distributera bilo optimalno za Hrvatsku, jer je to proces koji traje. Sada u hratskoj ima 30-ak distributera, a smatra da bi za 15 godina bilo optimalno postojanje njih četiri do pet.

Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin održava se od 16. do 18. lipnja, a na njemu sudjeluje oko 300 stručnjaka iz sektora plina i energetike.

Savjetnica ministra gospodarstva Kristina Posilović otvorila je skup naglasivši da Europa, unatoč brojnim društvenim izazovima s kojim se suočava, i dalje računa na plin i multifunkcionalnost prateće infrastrukture.

Spomenula je i projekt LNG terminala, kazavši je LNG Hrvatska intenzivno radi na unaprjeđenju usluga, što jedino može ostvariti njegov puni potencijal.

Siniša Kovač iz tvrtke LNG Hrvatska naveo je da je u LNG terminalu u Omišlju do sada primljeno sedam brodova s teretom ukapljenog plina te je u hrvatski plinski transporrni sustav otpremljeno gotovo 600 milijuna prostornih metara uplinjenog prirodnog plina.

Prije mjesec dana napravljena je prva operacija ponovnog pretovara ukapljenog prirodnog plina s FSRU broda "LNG Croatia" na manji brod za prijevoz plina. Uz to, od početka sljedeće godine planira se i punjenje cisterni, odnosno kontejnera na terminalu, kako bi se u lancu trgovine ukapljenim prirodnim plinom stvorila dodatna vrijednost.

Tagovi: potrošnja plina u Hrvatskoj, plin, Kristina Posilović, LNG terminal, Dalibor Pudić
PROČITAJ I OVO
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
LONDON - Cijene nafte pale su na početku tjedna na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara, zbog zabrinutosti za potražnju u uvjetima širenja covida 19 i promjena zakona o uvozu u Kini.
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
UVOZ
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
BUKUREŠT - Rumunjska je tijekom prvih pet mjeseci 2021. uvezla 3,38 milijuna tona sirove nafte, što je 791.400 tona ekvivalentne nafte ili 30,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku (INS).
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
POZIV
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
VRBAS – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Vrbasu, nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i energetskoj sanaciji osnovne škole i predškolske ustanove, da će ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, kao i da će do kraja godine biti drugi poziv za zamenu stolarije.
Cijene nafte blago porasle nakon dva tjedna pada
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle nakon dva tjedna pada
LONDON – Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon dva tjedna pada, jer se trgovci nadaju da će potražnja za 'crnim zlatom' ostati snažna, unatoč širenju delta varijante koronavirusa i usporavanju oporavka svjetskog gospodarstva.
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
PREDVIĐANJA
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
NEW YORK - Kretanja na tržištu nafte bila su vrlo nestabilna početkom tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE