GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovci naftom u utrci za pronalaskom skladišnog prostora

Trgovci naftom u utrci za pronalaskom skladišnog prostora
SKLADIŠTENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 08:53
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Trgovci naftom muče se s pronalaskom dovoljno brodova, željezničkih vagona, špilja i naftovoda za skladištenje goriva, dok su uobičajena skladišta puna zbog pada globalne potražnje uzrokovane koronakrizom.

Na desetke naftnih tankera rezervirano je posljednjih dana za skladištenje barem 30 milijuna barela mlaznog goriva, benzina i dizela, pa tako funkcioniraju kao plutajuća skladišta, dok su kopnena skladišta puna ili već rezervirana, pokazuju podaci trgovaca i brodarskih kompanija. To je povrh otprilike 130 milijuna barela sirove nafte koja je već pohranjena u plutajućim skladištima.

Potražnja za naftom i naftnim prerađevinama pala je za čak 30 posto, nakon što su vlade diljem svijeta poručile građanima da ostanu kod kuće kako bi spriječili širenje koronavirusa. Prizemljeni su i zrakoplovi. No, svijet je i dalje prepun zaliha nafte.

OPEC, Rusija i drugi veliki naftni proizvođači sklopili su dogovor o smanjenju proizvodnje, no time će se ponuda smanjiti za svega 10 posto i to tek od svibnja.

Teško je procijeniti ukupne svjetske kapacitete za skladištenje nafte, no znakovi da dosežu limit postaju sve očitiji. Povećanje broja plutajućih skladišta jedan je od takvih znakova, jer su skuplja od kopnenih a tehnički mogu biti kompleksnija.

Proizvođači nafte, rafinerije i trgovci također se okreću neuobičajenim taktikama, poput skladištenja sirove nafte i goriva u željezničkim vagonima na sjeveroistoku SAD-a ili u nekorištenim naftovodima.

Europsko sjeverozapadno čvorište za preradu i skladištenje još ima prostora za stvaranje zaliha, no stručnjaci kažu da je većina preostalih kapaciteta već rezervirana. Slane špilje u Švedskoj i drugim skandinavskim zemljama su pune ili u cijelosti rezervirane.

U SAD-u su kopnene spremnike uglavnom rezervirale lokalne rafinerije koje koriste željezničke vagone za skladištenje sirove nafte, benzina i dizela.

Tagovi: skladištenje nafte, kineski uvoz nafte, nafta
PROČITAJ I OVO
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE