GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina energijom i više cijene struje i plina katapultirale dobit njemačkog RWE-a

Trgovina energijom i više cijene struje i plina katapultirale dobit njemačkog RWE-a
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
ESSEN - Oscilacije cijena energije pogodovale su odjelu za trgovinu njemačke energetske kompanije RWE-a, a skok njegove dobiti i prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci potaknule su i više cijene struje i plina.

U razdoblju od siječnja do rujna RWE-ova prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 70,8 posto, na 4,1 milijardu eura.

Vanjski je prihod udvostručen, na 26,93 milijarde eura, kada se isključe porezi na struju i plin.

Prihod od struje gotovo je udvostručen, na 21,8 milijardi eura, zahvaljujući snažnom rastu cijena na tržištima energije. Kompanija je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci proizvela nešto manje struje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihod od plina bio je otprilike tri i pol puta veći, poskočivši na 3,6 milijardi eura, također potaknut skokom cijena.

Prilagođena je neto dobit udvostručena, na 2,1 milijardu eura.

U temeljnom poslovanju sa strujom prilagođena EBITDA više je nego udvostručena, na 3,49 milijardi eura, odražavajući znatno slabiji rezultat u istom prošlogodišnjem razdoblju zbog vala hladnoće u Teksasu, ali i aktiviranje novih vjetroelektrana i povoljne vremenske prilike.

U odjelu trgovine poskočila je za 59 posto, a financijski direktor Mueler izdvaja i trostruko veću dobit u odjelu za proizvodnju struje u pogonima koji kao gorivo koriste plin i biomasu, zbog viših veleprodajnih cijena.

RWE proizvodi i prodaje struju, ali i trguje strujom, plinom i dozvolama za ugljični dioksid, što mu može donijeti veliku dobit u razdoblju velikih oscilacija cijena.

"Jako dobro znamo kako tržišta funkcioniraju. Kada god dođe do oscilacija, moguće je zauzeti odgovarajuće pozicije", rekao je u četvrtak glavni financijski direktor Michael Mueller.

RWE je općenito škrt na riječima kada je u pitanju njegova strategija trgovanja i načelno smatra da su oscilacije dobre za poslovanje.

U ovoj godini kompanija očekuje prilagođenu EBITDA-u u rasponu od pet do 5,5 milijardi eura i prilagođenu neto dobit od 2,1 do 2,6 milijardi eura.

Tagovi: RWE, električna energija, kompanija RWE
PROČITAJ I OVO
Fond za zaštitu okoliša ulaže u zelenu infrastrukturu u gradovima
ZELENA TRANZICIJA
Fond za zaštitu okoliša ulaže u zelenu infrastrukturu u gradovima
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je ugovore za provedbu 46 projekata kojima će se sufinancirati aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama.
Naftna tržišta čeka kaos: EU podiže energetski rat protiv Rusije na novu razinu
NOVI UDAR
Naftna tržišta čeka kaos: EU podiže energetski rat protiv Rusije na novu razinu
ANALIZA - Europa je ponovno spremna pojačati pritisak na ruske naftne prihode, nastojeći iscrpiti ratnu blagajnu predsjednika Vladimira Putina.
ETMAX dobio koncesiju za gradnju solarnog parka Nevesinje
SOLARNI PARK
ETMAX dobio koncesiju za gradnju solarnog parka Nevesinje
NEVESINJE - Vlada Republike Srpske dodijelila je kompaniji ETMAX koncesiju za gradnju i korištenje solarnog parka Nevesinje, projekta vrijednog 880 mil KM. Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a ugovor će biti potpisan u narednih 60 dana.
Nafta ispod 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta ispod 83 dolara
LONDON - Cijene nafte i dalje su ispod razine od 83 dolara, a danas nije bilo pokretača koje bi značajnije usmjerile cijene.
Shell je 2022. zabilježio najveću dobit u svojoj 115-godišnjoj povijesti
REKORDI
Shell je 2022. zabilježio najveću dobit u svojoj 115-godišnjoj povijesti
LONDON - Britanski energetski div Shell prošle je godine objavio neto dobit od 42,3 milijarde dolara (38,4 milijarde eura), najveću u svojoj 115-godišnjoj povijesti, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu izazvala nagli rast cijena nafte i plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE