GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina energijom i više cijene struje i plina katapultirale dobit njemačkog RWE-a

Trgovina energijom i više cijene struje i plina katapultirale dobit njemačkog RWE-a
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
ESSEN - Oscilacije cijena energije pogodovale su odjelu za trgovinu njemačke energetske kompanije RWE-a, a skok njegove dobiti i prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci potaknule su i više cijene struje i plina.

U razdoblju od siječnja do rujna RWE-ova prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 70,8 posto, na 4,1 milijardu eura.

Vanjski je prihod udvostručen, na 26,93 milijarde eura, kada se isključe porezi na struju i plin.

Prihod od struje gotovo je udvostručen, na 21,8 milijardi eura, zahvaljujući snažnom rastu cijena na tržištima energije. Kompanija je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci proizvela nešto manje struje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihod od plina bio je otprilike tri i pol puta veći, poskočivši na 3,6 milijardi eura, također potaknut skokom cijena.

Prilagođena je neto dobit udvostručena, na 2,1 milijardu eura.

U temeljnom poslovanju sa strujom prilagođena EBITDA više je nego udvostručena, na 3,49 milijardi eura, odražavajući znatno slabiji rezultat u istom prošlogodišnjem razdoblju zbog vala hladnoće u Teksasu, ali i aktiviranje novih vjetroelektrana i povoljne vremenske prilike.

U odjelu trgovine poskočila je za 59 posto, a financijski direktor Mueler izdvaja i trostruko veću dobit u odjelu za proizvodnju struje u pogonima koji kao gorivo koriste plin i biomasu, zbog viših veleprodajnih cijena.

RWE proizvodi i prodaje struju, ali i trguje strujom, plinom i dozvolama za ugljični dioksid, što mu može donijeti veliku dobit u razdoblju velikih oscilacija cijena.

"Jako dobro znamo kako tržišta funkcioniraju. Kada god dođe do oscilacija, moguće je zauzeti odgovarajuće pozicije", rekao je u četvrtak glavni financijski direktor Michael Mueller.

RWE je općenito škrt na riječima kada je u pitanju njegova strategija trgovanja i načelno smatra da su oscilacije dobre za poslovanje.

U ovoj godini kompanija očekuje prilagođenu EBITDA-u u rasponu od pet do 5,5 milijardi eura i prilagođenu neto dobit od 2,1 do 2,6 milijardi eura.

Tagovi: RWE, električna energija, kompanija RWE
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE