GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U FBiH najniže cijene goriva u regiji

U FBiH najniže cijene goriva u regiji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2023 / 16:19
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - U Federaciji BiH još je uvijek na snazi Odluka o ograničenim maržama za naftne derivate donesena još u travnju 2021. godine. Prema toj Odluci maksimalan iznos marže u veleprodaji je 6 feninga dok u maloprodaji marža može iznositi maksimalno 25 feninga po litri.

Broj prekršaja je znatno smanjen iako je isprva bilo dosta izbjegavanja tog ograničenja, pojašnjava pomoćnica federalnog ministra trgovine Merima Maslo. U prvoj godini od donošenja odluke izdano je oko 500.000 KM prekršajnih naloga.

U zadnje vrijeme toga je sve manje što znači da je postignuta zadovoljavajuća disciplina i pridržavanje odluke koja je na snazi. Istaknula je kako su cijene u Federaciji BiH uvijek najniže ili među najnižima.

"Tako da recimo u julu ove godine što se tiče BMB- 95 Federacija BiH imala je najniže cijene", dodaje Maslo.

Ističe da, ako se usporede cijene u BiH s drugim zemljama u regiji, s višim cijenama slijede Sjeverna Makedonija, Slovenija, zatim Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Albanija.

Ipak, činjenica je da cijene rastu pa je prosječna maloprodajna cijena litre BMB 95 krajem augusta od 2,77 KM viša za 7, 36 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali je isto tako 31. augusta cijena navedenog derivata niža za 7, 05 posto u odnosu na prosječnu cijenu iz augusta 2022. godine.

Što se tiče dizela prosječna cijena je 2, 80 KM po litri i ta prosječna cijena je viša za 12 posto u odnosu na prethodni mjesec. Međutim, 31. ugustacijena dizela je niža za 13,04 posto u odnosu na prosječnu cijenu iz 2022. godine.

Javnost često bune podaci da cijene sirove nafte padaju dok cijene goriva na benzinskim pumpama rastu. U Ministarstvu trgovine pojašnjavaju kako ta dva pojma sirove nafte i naftnih derivata kao gotovog proizvoda valja razdvojiti jer se cijene formiraju na različite načine.

Naime, za sirovu naftu postoje odgovarajuće berze, najpoznatija je Londonska, gdje na cijenu utječe odnos ponude i potražnje, tečaj dolara kao i kompletna geopolitička situacija. Sirova nafta kada se proda po tim burzovnim cijenama dalje ide tankerima i to je onda proces koji traje i nekoliko sedmica.

Potom zemlje OPEC-a, koje izvoze skoro 40 posto ukupne svjetske nafte, najmanje dva puta godišnje održavaju sastanke u Beču kada donose odluke vezane za proizvodnju i izvoz sirove nafte. Na zadnjem sastanku u aprilu ove godine odlučili su smanjiti proizvodnju za blizu 1,4 miliona barela dnevno što predstavlja oko 3, 5 posto ukupnog izvoza.

Maslo ističe kako bi se do konca godine trebao izraditi Prednacrt novog Zakona o kontroli cijena s jasnijim odedbama kojima bi se proširile mjere neposredne kontrole te definirale kaznene odredbe koje su u postojećem zakonu relativno niske.

Tagovi: benzin, gorivo, dizel, cijene goriva
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 81 dolaru
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 81 dolaru
LONDON - Cijene nafte porasle su utorak na međunarodnim tržištima prema 81 dolar pod utjecajem špekulacija da bi vodeći proizvođači mogli dodatno smanjiti opskrbu u 2024. godini i poremećaja u proizvodnji u Kazahstanu zbog oluje.
RWE najavljuje 55 milijardi eura ulaganja
INVESTICIJE
RWE najavljuje 55 milijardi eura ulaganja
ESSEN - Njemački dobavljač energije RWE najavio je 55 milijardi eura ulaganja u poslovanje širom svijeta u razdoblju od 2024. do 2030. godine.
Siemens Energy preuzeo hrvatsku tvrtku Pro Integris
AKVIZICIJE
Siemens Energy preuzeo hrvatsku tvrtku Pro Integris
ZAGREB - Simeens Energy preuzeo je hrvatsku tvrtku Pto Integris, doznaje Seenews.
Blago poskupljenje nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blago poskupljenje nafte
LONDON - Nafta je danas malo poskupila. Cijene su, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, uvelike diktirane zabrinutošću zbog usporavanja globalnog gospodarstva i neizvjesnošću oko buduće politike naftnog kartela Opec+.
Hakeri od HSE-a traže milijunsku otkupninu
CYBER SIGURNOST
Hakeri od HSE-a traže milijunsku otkupninu
LJUBLJANA - Situacija u Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) je ozbiljna, javlja TV Slovenija (TVS). Hakeri od HSE-a, neslužbeno doznaju, traže milijunsku otkupninu. Zaposlenici HSE-a danas bi trebali ostati kod kuće, a Dravske elektrarne Maribor (DEM) trebale bi raditi ručno. HSE je opovrgnuo informacije o traženju otkupnine za STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE