GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U NE Krško počela zamjena oštećenog cjevovoda

U NE Krško počela zamjena oštećenog cjevovoda
CJEVOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2023 / 07:22
Autor: SEEbiz
KRŠKO - U Nuklearnoj elektrani Krško, koja zbog curenja cijevi u primarnom sustavu nije radila od 5. listopada, tijekom vikenda je preseljen svih 121 gorivnih elemenata, što znači da sada mogu krenuti u zamjenu cjevovoda.

Iz NEK-a su objasnili da su - nakon premještanja svih 121 gorivih elementa iz reaktorske posude u bazen za istrošeno gorivo - krajem tjedna u kontejnmentu stvoreni uvjeti za detaljne preglede cjevovoda priključnog sustava primarnog kruga i početak sanacijskih radova, odnosno uklanjanje dijela postojećih cjevovoda i zamjena novima.

Podsjetili su da su u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama donijeli konzervativnu odluku, odnosno zamjenu cjevovoda na obje linije sustava. “Prema praksi nuklearne industrije, sustav ima dva redundantna voda, što znači da je jedan dovoljan da osigura funkcionalnost sustava”, objasnili su.

Američka tvrtka Westinghouse, koja je izvorni isporučitelj opreme, uz podršku domaće industrije, započela je aktivnosti uklanjanja dijela postojećih cjevovoda, a paralelno se pripremaju za zamjenu novi dijelovi cjevovoda.

"Za kvalitetnu pripremu posebno specijaliziranih zavarivača izrađen je model obuke koji veličinom i rasporedom odgovara prostoru uz reaktorsku posudu u hramu kontejnmenta, gdje će obavljati posao", pojašnjavaju iz NEK-a.

Kako smo već izvijestili, početkom listopada u nuklearnoj elektrani otkriveno je curenje primarnog sustava unutar zaštitne posude te je donesena odluka o preventivnom zatvaranju elektrane. Kako je 11. listopada priopćila Uprava za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije, istjecanje primarnog rashladnog sredstva nije doseglo granicu na kojoj se elektrana mora zaustaviti, a svi ostali parametri (tlak, temperatura, radioaktivnost primarnog rashladnog sredstva) ...) bili su u granicama normale tijekom događaja jer nisu bili pod utjecajem curenja, a svi parametri su bili u granicama normale tijekom zaustavljanja elektrane, navode iz uprave.

U NE-u će prekid rada biti iskorišten i za neke remontne radove, čime se očekuje skraćivanje redovnog remonta i izmjene goriva u 2024. Uprava elektrane očekuje da će se moći ponovno priključiti na mrežu u studenom.

Tagovi: ne kRŠKO, CJEVOVOD, kRŠKO
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE