GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U većem dijelu Europe benzin na autocestama za petinu skuplji nego u Sloveniji

U većem dijelu Europe benzin na autocestama za petinu skuplji nego u Sloveniji
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2023 / 17:44
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - 21. lipnja istječe 12-mjesečno razdoblje regulacije cijena benzina i dizela od 95 oktana na benzinskim postajama izvan autocesta, koje je Vlada uredbom uvela sredinom lipnja prošle godine.

U jednogodišnjem razdoblju cijene ovih motornih goriva izvan autocesta bile su uglavnom među najnižima u EU, pa se u ponedjeljak najvjerojatnije može očekivati produljenje uredbe.

Izvan autocesta i brzih cesta, maloprodajne cijene benzina i dizela od 95 oktana posljednjih su godinu dana ponovno regulirane prema načinu koji je vrijedio prije konačne liberalizacije cijena motornih goriva u cijeloj zemlji 1. listopada 2020. godine.

Tako se maloprodajna cijena formira svakih 14 dana prema metodologiji koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i tečaju američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura po litri dizelskog goriva i 0,0994 eura po litri 95-oktanskog benzina.

U međuvremenu trgovci i dalje sami određuju cijene motornih goriva na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste.

Kada je prije godinu dana uvedena uredba, Vlada je ukinula i neke ekološke pristojbe, koje određuju konačnu cijenu goriva, te smanjila iznos trošarina na najnižu razinu dopuštenu prema europskom zakonodavstvu. Kasnije je uveo i neke posebne mjere za vozače kamiona i poljoprivrednike.

Veći dio jednogodišnjeg regulacijskog razdoblja cijene dvaju najprodavanijih motornih goriva u Sloveniji bile su među najnižima u EU. I sada je tako, iako je Vlada već digla trošarine i ponovno uvela dvije od tri.

Regulirana cijena 95-oktanskog benzina u Sloveniji od sadašnjih 1412 eura, prema podacima Automoto saveza Slovenije (AMZS) i Europske komisije, trenutno je u kontinentalnoj EU niža samo u Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj. Dizel, čija je regulirana cijena u Sloveniji trenutno 1432 eura, dok je, osim u spomenutim zemljama, jeftiniji iu Češkoj, Litvi i Latviji te u Poljskoj.

U usporedbi sa slovenskim susjedima cijene goriva niže su samo u Hrvatskoj, gdje su cijene 95-oktanskog benzina regulirane na 1,38 eura po litri, a prosječne cijene dizela na 1,28 eura.

U Austriji su, pak, prosječne cijene benzina od 95 oktana oko 1,63 eura po litri, dok su cijene dizela nešto manje od 1,57 eura. Goriva su još skuplja u Italiji, gdje su posljednje prosječne cijene litre 95-oktanskog benzina gotovo 1,93 eura, a litre dizela oko 1,77 eura. Usporedivije su cijene u Mađarskoj, gdje je prosječna cijena benzina od 95 oktana 1,52 eura po litri, a dizela 1,46 eura.

Prema podacima AMZS-a, cijene na mreži autocesta su oko 20 posto više u većini europskih zemalja, a tako je iu Sloveniji.

S obzirom na položaj Slovenije na cjenovnoj karti Europe i važnost cijena goriva u potrošačkoj košarici, očekuje se da će vlada u ponedjeljak produljiti regulaciju cijena goriva izvan mreže autocesta na određeno vrijeme.

Za trgovce naftnim derivatima sadašnji sustav je povoljniji od prošlogodišnjeg režima administrativno ograničenih cijena u razdoblju od sredine ožujka do kraja travnja te kasnije od 11. svibnja do 21. lipnja, zbog čega i Petrol zahtijeva naknada od države za poslovne gubitke.

Ipak, trgovci bi htjeli barem povremeno usklađivanje marži s inflacijom. Iako se prije nekog vremena činilo da bi im država mogla izaći u susret, do sada se to nije dogodilo.

Tagovi: cijene goriva, benzin, dizel, gorivo, Petrol
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE